S kim se solidarišu "Majke Srebrenice"

Sud BiH nazvao je pritiskom podršku "Majki Srebrenice" Naseru Oriću na početku suđenja za zločine na području Srebrenice i Bratunca. U saopštenju moli sve strane da se uzdrže od politizacije i nepotrebnih komentara, jer se time ometa sprovođenje zakona. Za razliku od suda, deo javnosti podršku "Majki Srebrenice" optuženom za zločine, a ne žrtvama druge nacionalnosti, smatra licemerjem.

Zagrljaji "Majki Srebrenice" za Nasera Orića pred početak suđenja za zločin nad srpskim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca. Predsednica Udruženja "Majke Srebrenice", Munira Subašić, u istom stilu ranije je podržala i generala Antu Gotovinu, rekavši da joj je "najdraži".

"Naser Orić i Gotovina su bili u Hagu i oslobođeni su. Ja ih podržavam iz tog razloga. Žao mi je što se štite mnogi i što se montiraju lažni svedoci. Znamo i zaštićenog svedoka, ja neću reći ime i prezime, koji hoće lažno da svedoči preko monitora iz Srbije protiv Nasera Orića. On je Bošnjak, iz Bosne, znamo o kome se radi", kaže Munira Subašić.

To što "Majke Srebrenice" tvrde da znaju, kao i ostale komentare koji prate suđenje Oriću – sud Bosne i Hercegovine smatra nepotrebnim i nedozvoljenim pritiskom.

"Pritisak koji se na Sud BiH vrši zbog predmeta 'Naser Orić' potpuno je neprihvatljiv i mora odmah prestati. Apelujemo na Udruženje 'Majke Srebrenice', koje traži oslobađajuću presudu, kao i na one koji traže osuđujuću, da se kreću u okviru rada svojih udruženja i da se ne mešaju u rad pravosuđa", saopštio je Sud BiH.

Munira negira da se vrši pritisak u suđenje Naseru Oriću: "Mi nismo vršili pritisak na sud u Beogradu, koji je oslobodio Simićeve četnike."

"Žalosno je i saopštenje suda koje je izdato, gde su u isti koš stavljena udruženja koja su došla u sud da traže pravdu za svoje porodice, zajedno sa bošnjačkim udruženjima koja su javno, pred svima podržala zločinca", smatra Radojka Filipović iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunca.

Ma koliko naizgled zaoštravali atmosferu, pritisci civilnog sektora nisu najopasniji, kažu u Centru za praktičnu politiku.

"Mislim da je mnogo opasnije kada to rade političari, državni funkcioneri, mediji, a toga ima u BiH kao što ima i u celom regionu", ukazuje Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku.

Ono što sud smatra pritiskom, deo javnosti smatra licemerjem zbog podrške "Majki Srebrenice" optuženom Oriću, a ne solidarnosti sa žrtvama druge nacionalnosti. Podršku Oriću "Majke Srebrenice" pravdaju brojem srebreničkih žrtava. Pomirenje u ovakvoj situaciji je moguće, ali, kažu stručnjaci, ne treba očekivati da ga započnu oni koji su oštećeni.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара