Hrvatski ministar branitelja Mijo Crnoja podneo ostavku

Posle šest dana od izbora na funkciju, novi hrvatski ministar branitelja Mijo Crnoja podneo je ostavku. "Ne želim da budem problem zbog kog hrvatska država ne bi krenula nabolje", poručio je Crnoja.

Mijo Crnoja je u izjavi novinarima pred Banskim dvorima, nakon višesatnog sastanka s premijerom Tomislavom Oreškovićem i potpredsednicima Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovim, rekao da je sve dokumente predočio hrvatskoj Vladi i pravnim ekspertima koji su ocenili da nema nikakve krivice koje su mu mediji stavili na teret.

"Međutim, ja ne želim biti teret ovoj Vladi, ne želim biti problem zbog kog hrvatska vlada ne bi uspela i hrvatska država krenula nabolje, i premijeru Oreškoviću dao sam ostavku", rekao je Crnoja i pozdravio sve hrvatske branitelje.

Na druga pitanja Crnoja nije želeo da odgovara. Na ostavku hrvatskog ministra branitelja reagovali su Orešković, kao i predstavnik Mosta Miroslav Imić.

O sudbini kontroverznog ministra branitelja odlučivalo se od juče posle podne na maratonskom sastanku premijera Oreškovića s potpredsednicima vlade i liderima vladajuće koalicije Tomislava Karamarka (HDZ) i Bože Petrova (Mosta).

Na sastanku je bio i Crnoja, koji je i bio Karamarkov izbor za ministra. Konsultovani su i pravni stručnjaci, ali odluka nije doneta, pa su sastanci nastavljeni i danas višesatnim konsultacijama sa stručnjacima izvan vlade.

Ranije danas, Karamarko je izjavio da će veterani zaratiti ako Crnoja bude smenjen. Most je tražio smenu ministra, dok je jedna struja HDZ-a čvrsto bila uz njega.

Za ovih nekoliko dana koliko je bio ministar, Crnoja je u javnosti podigao veliku prašinu, pogotovo najavom da će napraviti registar "agresora i izdajnika" Hrvatske.

"Ako se neko ogrešio o zakone Republike Hrvatske i ako je izdao nacionalne interese, nema razloga da se ne nađe u registru", naveo je Crnoja u emisiji Veterani mira na HRT-u.

Crnoja je tada Hrvatskoj radio-televiziji prigovorio što nema "dovoljno domoljubnih filmova".

"Nijedan film dosad nije snimljen o ratu i braniteljima u pozitivnom kontekstu... HRT-u mora biti obaveza i dužnost da radi takve filmove i promoviše ciljeve za koje su ginuli branitelji širom Hrvatske", rekao je Crnoja. 

Ove izjave uzburkale su javnost, pa je Kolektiv SKROZ preduhitrio Crnoju u nameri da sastavi registar, i na internetu napravio stranicu na koju su mogli da se upišu navodni "izdajnici".

Budući da se na listi moglo upisati bilo koje ime, pojavila su se imena i aktuelnih zvaničnika, među kojima i Tomislava Karamarka i Bože Petrova. 

Stranke opozicione koalicije okupljene oko Socijaldemokratske partije (SDP) poslale su u sredu u saborsku proceduru predlog da se pokrene pitanje poverenja Crnoji.

Predlog je potpisao 51 poslanik, a prema poslovniku parlamenta, zahtev je odmah stavljen na dnevni red.

U zahtevu opozicije se navodi da je Crnoja prijavljen na lažnoj adresi da bi izbegao plaćanje poreza, da je za gradnju kuće 2009. dobio namenski kredit od 56.000 evra od Ministarstva branitelja, a gradnju nije ni počeo.

Navodi se i da Crnoja u vlasništvu ima stan u Zagrebu, pa da je nejasno kako je ostvario pravo na stambeni kredit, ali i na darovano zemljište u Samoboru u kojemu ne živi, ali ima prijavljenu adresu.

Opozicija je u zahtevu navela da je Crnoja od grada Samobora dobio zemljište za izgradnju kuće, uz obavezu da je u roku od tri godine izgradi do određenog nivoa izgradnje, što nije učinio. Uslov u ugovoru je bio da zemljište vrati ako to u predviđenom roku ne napravi.

Navode i njegovo učešće u tuči zbog koje je krivično prijavljivan, kao i navodno nasilničko ponašanje prema samohranoj majci.

Analitičari ocenjuju da je ova afera oslabila vladu već na početku njenog mandata i, bez obzira na konačan ishod, pokazala slabost premijera Oreškovića i vladajuće koalicije sastavljene od HDZ i Mosta. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво