Zika virus pojavio se i u Austriji

Zika virus, koji je prisutan u više zemalja južne Amerike, registrovan je i u Austriji, pošto je Institut za tropsku medicinu Univerziteta u Beču ustanovio prisustvo tog virusa kod jedne Austrijanke koja se vratila iz Brazila.

Specijalista za tropsku medicinu Hervig Kolarič rekao je agenciji APA da dijagnoza zaraze Zika virusom nije opasna, izuzev ako je pacijentkinja trudna.

Hervig Kolarič je izrazio uverenje da će se narednih nedelja sve više ljudi sa putovanja iz južne Amerike vraćati sa infekcijom Zika virusom.

"Četiri petine to neće ni primetiti, a ujedno je nebitno da li imaju Zika virus, izuzev ako se radi o trudnicama, naglasio je Kolarič.

On isključuje mogućnost epidemije u Austriji, navodeći da je kao prvo prehladno, a kao drugo da nema odgovarajućeg načina prenošenja.

Virus Zika, koji prenose komarci, eksplozivno se širi, izjavila je šefica Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čan i za 1. februar sazvala hitan sastanak posvećen ovoj epidemiji.

Na tom sastanku će biti odlučeno da li da bude proglašena vanredna situacija na međunarodnom nivou, rekla je Čan na sastanku članica SZO danas u Ženevi, prenela je agencija AFP.

Šefica SZO je izjavila da, iako nema definitivnog dokaza da je virus Zika odgovoran za nagli rast broja slučajeva rađanja dece sa teškim oštećenjem mozga u Brazilu, "nivo opasnosti je izuzetno visok".

Ona je dodala da postoji moguća veza između infekcije virusom Zika i Gijen-Bareovog sindroma, koji može da uzrokuje privremenu paralizu.

SZO je poslednji put sazvala međunarodnu vanrednu situaciju 2014. godine zbog epidemije ebole u zapadnoj Africi, tokom koje je od te bolesti preminulo više od 11.000 ljudi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво