Krivokapić: Viseća vlada bez realnog poverenja

Ranko Krivokapić, predsednik crnogorskog parlamenta i lider SDP-a, manje članice vladajuće koalicije koja je uskratila podršku vladi premijera Mila Đukanovića, pozvao je poslanike da do 1. februara razmisle o ponudi vlade i opozicione Pozitivne Crne Gore.

Nakon što je kasno sinoć izglasano poverenje crnogorskoj vladi sa 42 glasa, za jedan više od potrenog broja, Ranko Krivokapić je novinarima rekao da je "ovo viseća vlada bez realnog poverenja".

"Ali dobro je da krenemo u tom pravcu dijaloga. Sve će biti na stolu. Krećemo u nešto što će doprineti nadam se parlamentarizmu, u interesu građana, za fer izbore", rekao je Krivokapić.

Na pitanje da li ostaje u vladi, Krivokapić je rekao da on predstavlja moderatora SDP-a i da će biti tu da se 1. februara nađe rešenje.

"Jer dogovora mora biti, alternativa znamo šta je", naglasio je on. Kako je rekao, odgovor SDP-a na premijerovu ponudu neće biti parcijalan već kolektivan.

"Misija SDP-a je da pravi mostove. Ova noć je otvorila nove mogućnosti, da Crna Gora nađe novu snagu", naglasio je on.

Na pitanje očekuje li da će premijer Milo DJukanović tražiti njegovu ostavku na mesto predsednika parlamenta, Krivokapić je rekao da je ta mogućnost uvek otvorena, ali da to nije prioritet.

"Prioritet je 1. februar gde ćemo pričati o ovome što su Pozitivna i premijer predložili. Sve drugo je sekundarno", naveo je on. Na pitanje da li se može desiti da SDP opet bude dio vlade, Krivokapić je rekao da je sve stvar konsenzusa.

"Put sam znao, a evo imamo sad i sapatnike na tom putu", istakao je Krivokapić.

Inače, dok su poslanici Demokratskog fronta mesecima bojkotovali rad parlamenta tražeći prelaznu vladu, Pozitivna Crna Gora predstavila je plan o prevazilaženju političke krize. Plan je ponuđen strankama vlasti i opozicije.

Pozitivna zahteva da u Vladu Crne Gore uđu predstavnici opozicije, na političkom i ekspertskom nivou, kako bi se obezbedili uslovi za fer izbore.

Zahtev Pozitivne je i da se proširi nadležnost skupštinskog odbora za praćenje primene zakona i drugih propisa značajnih za izgrađivanje poverenja u izborni proces, kao i formiranje privremenog skupštinskog odbora za medije sastavljenog od predstavnika vlasti i opozicije.

Pozitivna traži i da se implementiranjem izbornog zakonodavstva omogući članovima Državne izborne komisije, Agencije za antikorupciju i Državne revizorske institucije da u punom kapacitetu obavljaju svoje zakonske nadležnosti.

U planu za prevazilaženje krize, navedeno je da prioritet vlade mora biti neselektivna i efikasna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, zahtevajući da se u roku od 15 dana postavi rukovodilac policijskog odeljenja, uz poštovanje uloge specijalnog tužioca u tom procesu. Navodi se i da ne mogu obavljati aktivnosti službenici i funkcioneri vlade i ostalih državnih organa za koje je pokrenuta tužilačka istraga ili sudski postupak za delo korupcije.

Taj plan Pozitivna Crna Gora uputila je svim političkim subjektima, a prihvatio ga je premijer Milo Đukanović i na taj način obezbedio sebi podršku u parlamentu sa 42 glasa.

Rasprava o poverenju vladi je trajala tri dana, a žestoka rasprava vođena je između premijera Đukanovića i lidera SDP-a Krivokapića o korupciji u crnogorskoj skupštini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи