Izglasano poverenje Vladi Mila Đukanovića

Parlament Crne Gore izglasao je poverenje Vladi. Premijer Milo Đukanović ponudio je opoziciji "da uđe u Vladu", radi pripreme novih parlamentarnih izbora. Đukanović je rekao da je "spreman" da ponudi mesta u nekim ministarstvima, kao i jedno potpredsedničko mesto, što je praktično prihvatanje plana opozicione Pozitivne Crne Gore za prevazilaženje sadašnje političke situacije u Crnoj Gori.

23.05 - Izglasano poverenje Vladi Mila Đukanovića, javlja RTCG.

22.40 - U toku pauza posle koje bi trebalo da se glasa o poverenju Vladi Crne Gore.

Skupština Crne Gore izglasala je večeras poverenje Vladi koju vodi Milo Đukanović. Glasalo je 62 poslanika, a podršku Vladi dalo je njih 42, jedan više nego što je bilo potrebno, dok je protiv bilo 20.

Poslanici opozicionog Demokratskog fronta nisu glasali, nego su vanrednu sednicu parlamenta pratili na ulici, gde su od kraja septembra tražili formiranje takozvane prelazne vlade koja bi pripremila nove parlamentarne izbore.

Protiv poverenja Vladi izjasnila se i Socijaldemokratska partija Crne Gore, dosadašnji koalicioni partner Demokratske partije socijalista Mila Đukanović.

Presudno je na izglasavanje poverenja uticala opoziciona Pozitivna Crna Gora, a premijer Đukanović je prihvatio njen plan za rešavanje sadašnje situacije, pozivom opoziciji da uđe u Vladu.

"Spreman sam da ponudim mesta u nekim resorima, kao i jedno potpredsedničko mesto", rekao je Đukanović.

Prethodno su predstavnici poslaničkih klubova stranaka izneli završnu reč, a to je učinio i sam premijer koji je ranije pokrenuo inicijativu za proveru poverenja Vladi.

Đukanović je u svojoj završnoj reči rekao da Crna Gora nije ni u ekonomskoj, ni političkoj, ni bezbednosnoj krizi, a da je Vlada u dosadašnjem delu mandata ostvarila rezulatate, na osnovu kojih treba da dobije poverenje.

Ekonomski nije u krizi, jer je u prošloj godini ostvaren ekonomski rast veći od četiri odsto, a prosečne plate i penzije u Crnoj Gori su najveće u regionu, naveo je premijer.

O političkoj krizi, prema njegovom mišljenju, ne može biti reči, jer sve institucije funkcionišu, a politička kriza nije to što su poremećeni odnosi u vladajućoj koaliciji i što jedan deo opozicije protestuje na ulici.

Prema rečima Đukanovića, ako neka opoziciona partija bude glasala za podršku Vladi, to nikako ne može imati karakter političke korupcije. Promena političkog mišljenja je, po oceni Đukanovića, legitimna.

Komentarišući ocene predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića da je njegova Socijaldemokratska partija (SDP) bila nosilac ideje crnogorske nezavisnosti od svog osnivanja, lider Demokratrske partije socijalista je napomenuo da bez njegove stranke ne bi bila obnovljena suverenost Crne Gore.

Đukanović je rekao da je "u medijskim radionicama smišljena tvrdnja da se DPS ne može pobediti na izborima, već na ulici, protestima, pobunama", i da je tu logiku, u neku ruku, prihvatila i SDP, dugogodišnji koalicioni partner DPS.

Umesto, kako je rekao, optužbi koje je ranije čuo od lidera SDP na račun DPS, Đukanović je zahvalio SDP "za sve što su zajedno uradili".

Premijer je ocenio da crnogorsko društvo opterećuju političke podele, ali da se bez DPS neće uspeti u njihovom premošćavanju.

Ako bi, kako je objasnio, SDP sa opozicijom bio vlast, te podele ne bi bile prevaziđene, jer se neke opozicione stranke ne mire sa nezavisnošću Crne Gore.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи