Tužilaštvo predložilo pritvor za Radončića

Tužilaštvo BiH uputilo je predlog za određivanje mere pritvora u trajanju od 30 dana za Fahrudina Radončića, lidera Saveza za bolju budućnost, koji je uhapšen pod sumnjom da je ometao rad pravosuđa, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Predlog pritvora je upućen zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao da ometa istragu, prikriva dokaze i vrši uticaj na svedoke ili saučesnike, kao i da počini novo krivično delo ili završi započeto.

Postupajući tužilac zajedno sa svojim timom saradnika i savetnika, nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.

Tužilaštvo BiH podseća javnost da su svi građani jednaki pred zakonom, da se postupak vodi u skladu sa zakonom, da pred zakonom nema nedodirljivih i da bilo kakvi politički ili medijski pritisci ne mogu i neće uticati na vođenje postupka, navode iz Tužilaštva BiH.

Saslušanje Radončića sinoć je prekinuto a njegova odbrana je napustila saslušanje nakon što je njihovom klijentu na teret stavljeno novo krivično delo o kojem on nije bio saslušavan u Agenciji za istrage i zaštitu.

Advokati Vasvija Vidović i Dragan Barbarić napustili su saslušanje zbog toga što mu je, kako kažu, postupajući tužilac na teret stavio novo krivično delo, a reč je, navodno, o nedavnom spornom imenovanju ambasadorke BiH u Sloveniji, prenela je ranije regionalna TVN1.

Radončić je Tužilaštvu predat nakon kriminalističke obrade u Sipi, gde je negirao sve navode koji mu se stavljaju na teret.

Odbrana stoga poteze Tužilaštva naziva skandaloznim.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine i Demokratska fronta saopštile su da odmah mora da prestane svaki vid pritiska najviših zvaničnika Bosne i Hercegovine, naročito članova Predsedništva BiH i pojedinih članova Saveta ministara BiH, kao i drugih institucija i političkih predstavnika u BiH na Sud i Tužilaštvo BiH.

"Praksa zaustavljanja i blokade rada zakonodavnih i izvršnih institucija u BiH uzrokovana hapšenjem predsednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića mora se odmah zaustaviti, jer to predstavlja najteži oblik vršenja pritiska na rad pravosudnih organa i pokušaj stvaranja atmosfere haosa u državi", navodi se u zajedničkom saopštenju SDP-a i DF-a.

Ove dve stranke dale su punu podršku radu Tužilaštva i Suda BiH, dodavši da očekuju da će nosioci pravosudnih funkcija raditi samo i isključivo u interesu pravde, na bazi Ustava i zakona Bosne i Hercegovine.

SDP i DF takođe očekuju da će aktivnosti u vezi sa slučajem hapšenja Radončića biti sprovedene profesionalno i efikasno.

Radončić je uhapšen u ponedeljak u Hadžićima u akciji "Lutka 2", a prvobitno se teretio za ometanje rada pravosudnih organa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи