Hrvatski šef diplomatije protiv pojma region

Novi šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je da se mora prestati sa korišćenjem pojma "regija", jer on nije jasan.

"Imamo susede i oni imaju svoje ime - Slovenija, Italija, Srbija i šire. To je termin koji želim da se koristi. Regija su zemlje u Uniji, ali i one na jugoistoku Evrope. Moramo koristiti precizne termine - moramo reći u Hrvatskoj i šire, što sam rekao i zvaničnicima u Ministarstvu", kaže Kovač.

Promenićemo način razmišljanja, Hrvatska je emancipovana zemlja i tako ćemo se ponašati, kazao je on u Dnevniku HRT.

On je naveo da će Hrvatska "krenuti i u saniranje odnosa sa susedima i koorodinaciju izbegličke krize".

"Sve dok velike zemlje prihvataju migrante stanje je pod kontrolom, a ako jedna od tih zemalja odluči da zatvori svoje granice, onda će i Hrvatska morati zatvoriti svoje i čuvati svoju teritoriju. Mi smo za civilizovano rešenje, bićemo humani i kulturni, ali jasno je da su kapaciteti ograničeni", kaže on.

Kovač je rekao i da je premijer Tihomir Orešković još u petak kontaktirao sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom i da očekuje njihov skori susret, prenosi Indeks.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 27. jan 2016, 00:26)
Jezdimir Janjuŕevic [neregistrovani]

Kompleksi

Serviran je i izraz ex Jugoslavija. Zar nije dovoljno samo Jugoslavija? Svi znamo da je ta drzava nekad postojala a vise ne postoji. Niko ne govori ex Vizantija, ex Rim, ex Otomansko Carstvo

(utorak, 26. jan 2016, 22:36)
anonymous [neregistrovani]

zavisi

ako mu se dopada moze i ex yugoslavija

(utorak, 26. jan 2016, 22:35)
anonymous [neregistrovani]

krivi

hrvatska politika(namjerno izostavljam rječ narod) je toliko svijesna svojih grehova u proslosti i sadasnjosti,,narucito prema srbima,,,i upravo je to proganjanje savjesti,,stvara odbojnost i otpor svemu sto asocira na južnoslavenstvo,,,