Radončić sproveden u Tužilaštvo, dodato novo krivično delo

Lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, koji je uhapšen pod sumnjom da je ometao rad pravosuđa, sproveden je u Tužilaštvo BiH, uz izveštaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom delu. Radončićeva advokati tvrde da njihovom klijentu dodato novo krivično delo, koje se odnosi na aferu u vezi sa imenovanjem novog ambasadora BiH u Sloveniji.

Jedan od Radončićevih advokata Dragan Barbarić rekao je da je Radoničić dao izajavu u Agenciji za istrage i zaštitu (Sipa), čiji su inspektori radili po nalogu tužioca, da bi po dolasku u prostorije Tužilaštva BiH videli potpuno novi osnov sumnje i dodato je novo krivično delo.

Barbarić je dodao da ni on, kao ni drugi advokat Vasvija Vidović, nisu potpisali zapisnik.

Radončić je uhapšen juče po nalogu Tužilaštva BiH zbog sumnje da je ometao rad pravosudnih organa, odnosno da je uticao na svedoke, u slučaju narko-bosa Nasera Keljmendija.

Njegov advokat Vasvija Vidović izjavila je novinarima da su se u međuvremenu pojavile i nove optužbe, koje se odnose na aferu imenovanja ambasadora BiH u Sloveniji.

"Od vremena kada smo bili u Sipi do momenta kada smo stigli do Tužilaštva BiH, verovatno se nekome, ko možda nije tužilac Božo Mihajlović, nisu svidele optužbe. Nije bilo dovoljno optužbi, pa su na brzu ruku dodali nove optužbe", istakala je Vidovićeva.

Bosanski mediji ranije su javili da je Predsedništvo BiH, na predlog bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića, donelo odluku da za ambasadora BiH u Sloveniji postavi Nermanu Hadžijahić, koja je supruga službenika Ambasade SAD u Sarajevu Zijada Hadžijahića.

Istog dana je u Sudu BiH održano ročište o određivanju pritvora Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman, visokim funkcionerima Radončićevog SBB-a, na kojem je Tužilaštvo BiH objavilo snimke telefonskih razgovora između Dautbašića i Radončića, a u kojima se, između ostalog, imenovanje Hadžijahićeve za ambasadora navodi kao uslov da njen suprug, preko američke ambasade, utiče na obustavljanje istrage protiv Radončića u "slučaju Keljmendi".

Radončićevi advokati nisu odgovorili na pitanje šta će se dalje dešavati i kakve su procedure nakon što su oni odbili da potpišu zapisnik.

"Pitajte tužioce šta ide dalje", kazala je Vidović i dodala da "od početka tužilac Mihajlović ne komanduje istragom, već neko iza njega".

Policijski službenici su juče i danas pretresli objekte na tri lokacije na području Sarajeva s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, javili su mediji u BiH.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Protest Zelenih beretki 

Protiv hapšenja Radončića protestovale su Zelene beretke, koje zahtevaju njegovo puštanje na slobodu, te ocenjuju da je tu reč o povratku organizovane političke mafije koja koristi instrumente sudstva i tužilaštva da bi uklonili i zastrašili svoje političke protivnike.

"Svedoci smo da je Radončić jedan ugledni privrednik koji je godinama izvršavao svoje obaveze prema državi i svojim zaposlenima, koji je napravio kompaniju na kojoj su mu zavideli i strani biznismeni.

Kompanija 'Avaz' uvek je bila na strani istine i pravde. Za čitavo svoje vreme rada zalagala se za prava boraca i boračke populacije, stoga osuđujemo upad Sipe sa dugim naoružanjem i zastrašivanjem novinara kojima je jedino oružje pero", navodi se u saopštenju Udruženja "Bosna – Zelene beretke".

Dalje, kako navode, osuđuju "spektakularno hapšenje" jer Radončić je čitav svoj život posvetio pravdi i legalizmu.

Oni pitaju "da li je iko ispitao javne istupe predsednice Suda Međide Kreso, koja je izjavila više puta da postoji pravosudna mafija, a dokaz tim njenim izjavama je upravo proces sa kojim se želi slomiti veliki patriota, predsednik SBB-a i ugledni privrednik Fahrudin Radončić".

"Zbog svega navedenog zahtevamo hitno puštanje Radončića na slobodu, u suprotnom bićemo nosioci protesta za oslobađanje i pravdu Radončića", zaljučuje se u saopštenju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво