Skupština Crne Gore, Đukanović i Krivokapić oči u oči

Crnogorski parlament nastaviće sutra raspravu o poverenju vladi premijera Mila Đukanovića, posle čega će uslediti glasanje. Prvi dan rasprave obeležila je razmena optužbi između, sada već bivših koalicionih partnera DPS-a i SDP-a. 

Premijer Milo Đukanović poručio je da nakon te sednice više neće biti mesta za one koji su se, kako je rekao, navikli da istovremeno budu i vlast i opozicija, misleći na SDP, preneli su podgorički mediji.

Na drugoj strani, lider SDP-a Ranko Krivokapić tvrdi da "ova vlada traži podelu parlamenta, poslušnike a ne poslanike".

Đukanović je poručio da je kriza u odnosima partnera u vladajućoj koaliciji (DPS- SDP) kulminirala ocenama da je Vlada tehnička i da je njeno trajanje politički racionalno do trenutka donošenja odluke o pozivu NATO-a za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Crnom Gorom.

Zbog toga je, kaže, i pokrenuo pitanje poverenja Vladi. 

Đukanović, koji je i lider DPS-a, ocenio je da su politički odnosi dve članice vladajuće koalicije već duže u krizi. Premijer je podsetio da je u više slučajeva, upravo podrškom SDP-a delu opozicije, stvorena nova parlamentarna većina koja je osporavala vladine odluke i predloge.

Prema oceni premijera Đukanovića, "nered u parlamentu" je, pored toga, stvoren i deobama u SDP-u, kao i opozicionim partijama. Tako se, prema njegovim rečima, došlo do toga da su mesta u parlamentu dobile i neke vanparlamentarne partije, koje nisu učestvovale na prethodnim parlamentarnim izborima.

U takvom "neredu", kako je naveo Đukanović, izglasani su neki zakoni koji nemaju finansijsko pokriće.

"Svi su postali vlast – neko regularno principom izbora, neko neregularno. I svi su postali izvršna vlast", istakao je Đukanović.

Poručuje i da ispitivanje poverenja vlasti ne može da ugrozi demokratske procese društva. 

"Više puta sam čuo lansirane i iskonstruisane optužbe da je to potez koji će ugroziti započeti politički dijalog. To su tendenciozne, izmišljene ocene. Još nisam čuo ocenu zašto bi imali tajni motiv za pokretanje poverenja Vladi. To je neodgovorna galama partija kojima ne odgovara raščišćavanje političke magle. Jasno je da nakon ove sednice neće imati mesta za uloge oni koji su se navikli da istovremeno budu i vlast i opozicija. Preciznije, da budu vlast zbog svih pogodnosti koje im taj status donosi i istovremeno nevešto prikrivena podrška svima koji tu vlast podrivaju, ne mareći za posledice po interese Crne Gore", jasan je crnogorski premijer.

Đukanović je rekao da misli da će ta partija nastaviti da ponavlja iste neutemeljene optužbe koje su zapravo žal što im vladina inicijativa izmiče jednu od dve stolice na koje su do sada sedeli.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić poručuje da Ustav Crne Gore ne poznaje jednu vlast, već tri.

"U finalu neodgovorne galame protiv Vlade", dodao je Đukanović, "iskonstruisane su optužbe da inicijativa o poverenju Vladi ima za cilj da spreči međupartijski dijalog o pripremi novih parlamentarnih izbora."

Đukanović je rekao da to nije tačno i da je upravo DPS-u najviše stalo do toga da rezultati budućih parlamentarnih izbora budu priznati od svih.

"Mi želimo punu regularnost izbora", naglasio je Đukanović.

Posle izlaganja premijera, počela je debata u kojoj učestvuju šefovi poslaničkih klubova parlamentarnih partija. Prvi govornik, šef poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović, bio je veoma oštar u kritici ponašanja SDP-a, koji je, kako je ocenjeno, praktično napustio savezništvo sa najjačom partijom, DPS-om.

Lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović ceni da je jedino moguće rešenje prevazilaženja političke krize učešće svih u vlasti.

"Mi nikoga ne ucenjujemo. Ovo je najbolji način da prevaziđemo političku krizu. Ovi nije moguće realizovati ako nemamo podršku u Vladi. Zahtevi možda jesu zahtevni", rekao je Pajović.

Miodrag Lekić iz Demosa očekuje izglasavanje nepoverenja Vladi, ali ceni da to nije toliko bitno koliko da li će se i kako izaći iz duboke političke krize u kojoj se nalazi Crna Gora.

"Demos se zalaže za vladu izbornog poverenja. Premijer ima neverovatnu moć lakiranja crnogorske stvarnosti", poručio je Lekić.

U ime SNP-a Aleksandar Damjanović poručuje da se danas stiglo do kraja te vlade.

"Jasno je da je ova vlada zaokružila svoj rad i da više nema svoj legitimitet. Idealno vreme je da se nakon izglasavanja nepoverenja Vladi, ide ka stvaranju tehničke vlade", poručio je Damjanović.

Za izglasavanje poverenja, DPS-u je potrebna podrška 41 poslanika. 

Ranije je najavljeno da SDP neće glasati za poverenje Vladi, a opoziciona Pozitivna Crna Gora podršku je uslovila predlozima koji upućuju na neku vrstu rekonstrukcije sadašnje vlade.

Opozicione stranke – Demos i Socijalistička narodna partija – glasaće protiv poverenja, a opozicioni savez Demokratski front ne učestvuje u radu Skupštine. Umesto toga, ispred zgrade parlamenta je okupio nekoliko stotina svojih pristalica, sa željom da izvrše pritisak na druge partije da izglasaju nepoverenje Vladi.

Ranije je najavljeno da bi DF nepoverenje Vladi proglasio kao sopstvenu pobedu, a tako bi i prekinuo ulične proteste na kojima od kraja septembra traži formiranje prelazne vlade.

Glasanje o poverenju se očekuje sutra, a možda i u sredu, ako se rasprava oduži.

Nekoliko stotina pristalica DF okupilo se i danas pred zgradom Skupštine pre početka sednice na kojoj se raspravlja o poverenju Đukanovićevoj vladi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи