Govor mržnje hrvatskog voditelja Marka Juriča

Marko Jurič, voditelj emisije "Markov trg" na hrvatskoj Z1 TV, šokirao je deo gledalaca govorom mrženje, kada je pri odjavi upozorio građane, posebno žene sa decom, da pripaze kada prolaze pored pravoslavne crkve na Cvetnom trgu gde, kako je rekao, stoluje četnički vikar.

Zbog poslednjih Juričevih izjava i širenja mržnje glavni urednik TV Studenta, poznati filmaš i novinar Igor Mirković, na svom Fejsbuk profilu objavio je da je protiv voditelja podneo prijavu zbog širenja mržnje, preneo je portal Indeks.

"Upravo sam podneo prijavu Agenciji za elektronske medije zbog emisije 'Markov trg' televizije Z1, zbog širenja govora mržnje u odjavi (urednik poziva gledaoce da budu oprezni kada prolaze Cvetnim trgom, jer je tamo pravoslavna crkva u kojoj su četnici koji im mogu nauditi)", naveo je Mirković.

"Nikada nisam molio da se bilo koji moj post deli, ali ovoga puta vas molim da to učinite. Svako od vas, ko oseća potrebu, može podneti sličnu prijavu. Uzeće vam pet minuta vremena, a osećaćete se bolje", dodao je Mirković.

Inače, Jurič je u sekretarijatu novoosnovanih Hrvatskih novinara i publicista, koji su predstavljeni kao snažan pandan Hrvatskom novinarskom društvu.

Odjavljujući spornu emisiju, Jurič je rekao:

"Poruka dragim Zagrepčanima, svima onima koji se šetaju Cvetnim trgom – budite oprezni pošto je u blizini crkva u kojoj stoluje, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikar. Dakle, dragi moji Zagrepčani, kad se šetate Cvetnim trgom, pogotovo majke s decom, pripazite da ne bi neki od tih četničkih vikara istrčao iz Crkve i malo, u maniru svojih najboljih klanja izveo svoj krvavi pir na našem najlepšem zagrebačkom trgu".

Jurič je još i predložio da bi možda bilo dobro se to mesto obeleži tablama na kojim bi pisalo – "Pazi oštar četnik u blizini".

Reagovanje Saveta za elektronske medije

Savet za elektronske medije pokrenuo je hitnu proceduru utvrđivanja činjenica povodom govora mržnje Marka Juriča i najavio prijavu Tužilaštvu.

Na vanrednoj sednici Saveta zatraženo je izjašnjavanje vlasnika lokalne TV Z1 u roku od 48 sati povodom ovog slučaja.

“Videćemo šta će vlasnik reći, i, kako smo mi sami ne možemo ići dalje od toga, predaćemo ceo postupak Državnom tužilaštvu”, rekla je za Radio slobodnu Evropu predsednica Savet i direktorka Agencije za elektronske medije Mirjana Rakić, preneli su hrvatski mediji.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи