Harvard: Kako je Grčka izgubila u pregovorima sa EU

Pregovori Vlade Grčke sa Evropskom unijom i drugim poveriocima su proglašeni za najgore prošlogodišnje pregovore u svetu po oceni Pravnog fakulteta američkog univerziteta Harvard.

Atinski dnevni list Katimerini je objavio razgovor sa šefom Programa studija za pregovore, profesorom Robertom Mnukinom, jednim od vrhunskih stručnjaka za međunarodne pregovore, savetnikom za rešavanje spora Flamanaca i Valonaca u Belgiji, za spor Palestinaca i Izraelaca, a Mnukin pomaže i u pregovorima multinacionalnih kompanija.

Mnukin smatra da Janis Varufakis koji je do pred kraj pregovora sa EU bio ministar finansija Grčke, "nije shvatio značaj dobrih profesionalnih odnosa s partnerima u pregovorima", već se u kontaktu s njima upustio u "bujnu retoriku".

Međutim, ukazao je profesor, lični odnosi imaju veoma veliki značaj jer se "pregovori ne zasnivaju na zakovanim prιncipima".

Uz loše odnose sa drugom stranom, Varufakis je pregovore sve vreme javno komentarisao, u blogu na internetu, "hvaleći se kako je pametan i da je stručnjak za teoriju igara čime će poverioce navesti da popuste, ali to se nije desilo, već je postigao samo to da su oni zamrzeli i njega, i premijera Aleksisa Ciprasa", rekao je profesor Mnukin.

Vlada Grčke je taktiku u pregovorima sa EU zasnivala na teoriji igre "Ko će prvi ustuknuti", te je zato razvlačila pregovore, na kraju zastrašujući EU referendumom o prihvatanju dogovorenog, pravno-finansijski fomulisanog teksta o merama štednje, na kojem je na referendumu početkom jula i dobila željeno "Ne!".

"To je bila tragična ideja jer od građana i ne treba tražiti da odlučuju o tako tehničkim pitanjima", smatra američki profesor.

Dodao je da je za poziciju Grčke još gore bilo to što je njena vlada odustala od sprovođenja odluke referenduma o odbacivanju dogovora sa EU, u strahu od posledica ispadanja zemlje iz zone evra.

Pokazalo se da referendum nije uplašio poverioce jer "privreda Grčke nije toliko važna za svet". Tako je Atina izgubila svako sredstvo pregovaračkog pritiska, objasnio je Mnukin.

Američki profesor smatra da se bivši ministar Varufakis koji je planirao takvu igru, nije pritom ni osvrtao da li ima podršku premijera Ciprasa, te je Varufakisova ostavka odmah posle referenduma potvrda da se Cipras ustezao od izlaska Grčke iz zone evra iako je to bio očekivan ishod izjašnjavanja glasača, prenosi list.

Profesor Mnukin smatra da je Ciprasov stav logičan jer bi napuštanje evra bilo izuzetno opasno, ali pre svega po samu Grčku čija je vlada tako, posle tako vođenih sedmomesečnih pregovora, došla do lošijeg sporazuma sa EU i ostalim poveriocima, od predloga onog od kojeg je počela.

Američki profesor je na kraju rekao za Katimerini da zato govori svojim studentima da u pregovorima "nikada ne prete nečim što ne mogu i da ostvare".

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. jan 2016, 09:38)
anonymous [neregistrovani]

Grcka

Grcka je morala da izgubi pregovore jer je ucenjena sa preko 300 milijardi dolara. Nije bilo nikakvih sansi da se ona izvuce iz situacije jer je plan mocnika okupacija Grcke. 2/3 clanica EU su zapravo okupîrane teritorije vojno kao clanice NATO i ekonomski kreditima koje ne mogu da vrate. One nemaju moc odlucivanja ka nezavisne drzave jer to vise nisu. Odluke donose Brisel, Berlin i Vasington. 

(ponedeljak, 18. jan 2016, 08:59)
anonymous [neregistrovani]

Profesore...

...Varufakis je imao,ali nije mogao da igra sa Ciprasom koji nema....Zato sada,na primer svi aerodromi u Grckoj,ukljucujuci i lokalne,pripadaju nemackoj vazduhoplovnoj kompaniji.

(nedelja, 17. jan 2016, 20:32)
anonymous [neregistrovani]

Zvuči kao ignorisanje

O kakvim se slobodnim pregovorima radi, kad je njemački Bild 2012. poslao Grcima poruku pred izbore:'Dragi Grci, vi ne glasate, vi birate između bolnih rezova i totalnog haosa!' Grci su platili cenu 'periferije' od 'angažmana' Goldman Saksa do precenjenog evra! Ultimatum koji je imala grčka vlada ovo leto ne pamti novija istorija, da ljudi umiru bez lekova, i penzioneri bez penzija dok se izbeglice primaju iz humanih razloga također! 

(nedelja, 17. jan 2016, 19:43)
anonymous [neregistrovani]

Istina!

"Klopka" je teska istina, takovih i slicnih "klopki" nam je zapad svesrdno "poklanjao" od kad znamo da smo Srbi - od pamtiveka.

(nedelja, 17. jan 2016, 19:11)
anonymus Pero iz Svedske [neregistrovani]

Klopka

Kriza u Grckoj je namestena klopka od strane
EU I NATO pakta sa namerom da stvore od ove
zemlje protektorat pod njihovom kontrolom..
Pero