Zbog poplava Slovenija skida deo bodljikave žice

Slovenačka vojska počela je da skida deo bodljikave žice postavljene duž granice s Hrvatskom zbog priliva izbeglica, jer postoji opasnost da je odnese voda nabujale reke, preneli su lokalni mediji u Sloveniji.

Vojska je uklonila između 200 i 300 metara bodljikave žice kod sela Griblje i Dragatus, oko 110 kilometara južno od Ljubljane gde se izlila reka Kolpa i preti da odnese ogradu duž.

Vlada u Ljubljani saopštila je u ponedeljak da će ukloniti delove ograde gde je visok nivo reke Kolpe i da će je ubrzo zameniti otpornijom ogradom. Kolpa obeležava 100 od ukupno 670 kilometara granice između Slovenije i Hrvatske.

Slovenija je inače danas pojasnila i nova ograničenja za prijem migranata i izbeglica iz Hrvatske koja je uvela zbog zahteva Austrije, ali je negirala navode da Austrija odbija na granici sve za koje se pokaže da su ekonomski migranti i da ih vraća u Sloveniju, prenela je Hina.

Austrija, kako navodi slovenačko ministarstvo unutrašnjih poslova, i dalje prima migrante osim ako se pokaže da su oni prikrivali pravi identitet, na primer da su rekli da dolaze iz Sirije iako se pomoću tumača za arapski jezik dokazalo da su iz zemalja Magreba.

Iste postupke bolje identifikacije migranata i izbjeglica bez dokumenata uvela je nedavno na osnovu njihovog govora i Slovenija, a migrante koje joj Austrija vrati smešta u izbegličke centre radi ponovne identifikacije, dodaje se u saopštenju.

Slovenačko ministarstvo dodaje da je moralo da se prilagodi postupcima Austrije u pogledu broja migranata koje je ta država u stanju dnevno da primi o čemu je obavestila Hrvatsku kako bi se i ona tome prilagodila.

Slovenija je sredinom novembra postavila 150 kilometara bodljikave žice na granici s Hrvatskom kako bi zaustavila nekontrolisani talas izbeglica.

Procenjuje se da je oko 400.000 izbeglica prešlo Sloveniju od polovine oktobra na putu ka Austriji i Nemačkoj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво