Dodik: Odluka o referendumu kada dođe vreme

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su stvoreni svi formalni uslovi za objavljivanje odluke Narodne skupštine o sprovođenju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH u "Službenom glasniku Republike Srpske" i da će ona biti objavljena kada za to dođe vreme.

"Ona će biti objavljena, građani imaju poverenje u ovo što radimo i mi ćemo izabrati trenutak koji je važan iz niza razloga", rekao je Dodik za Alternativnu televiziju, prenosi RT RS.

Dodik je rekao da je važno što je referendum podržala Ruska Federacija, ali da to treba objasniti i na nekim drugim mestima.

"Mi odlučujemo samo da sud ne može da radi mimo Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nismo protiv Suda i Tužilaštva BiH koji se bave pitanjima za koja je nadležna BiH, a ne pitanjima iz nadležnosti entiteta", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u Savetu bezbednosti UN štitio je nezakonitosti visokih predstavnika.

"Verujemo da ćemo uspeti da ovo objasnimo nekima, ali i ako ne uspemo u tome, mi ćemo na referendum ići bez obzira na pretnje meni lično", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o stavu zvaničnog Beograda o referendumu, Dodik je rekao da je premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao da misli da za to nije trenutak i da o tome još jednom razmisli.

Dodik je upozorio na dramatične podele vlasti i opozicije u Republici Srpskoj u vezi sa političkim obračunom sa Sudom i Tužilaštvom BiH.

"Dan posle ne postoji, postoji dan odluke. Ako na referendumu narod kaže da to ne podržava, onda je jasno da je to odlučeno, ali oni koji ne žele da sprovedu narodne odluke, nisu hteli da budu deo većine za referendum", rekao je Dodik.

"Nema kompromisa između dva politička bloka u RS"

Prema rečima Dodika, iluzorno je očekivati da se ostvari jedinstvo dva postojeća politička bloka u RS i da više nema mogućnosti za bilo kakve njihove razgovore.

Dodik kaže da će se politički konflikt žestoko nastaviti do kraja i da narod mora da shvati koja opcija je narodna, a koja je izdajnička.

Istakao je da će narod RS morati da traži novi osnov jedinstva i da će morati da pokloni poverenje jednoj ili drugoj političkoj opciji.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, tvrdi da je vlast iz RS pokušavala da objedini delovanje srpskih predstavnika u institucijama izvršne vlasti BiH i da je SDS-u ponuđeno učešće u njima i onda kada nije bio potreban, ali da je nakon toga otkriveno, kako je rekao, spekulativno i izdajničko ponašanje članova te stranke.

"Oni su menjali praksu i propise, kao kod uvoza, gde se donošenje odluka do tada lociralo na Parlamentarnu skupštinu, a onda su glasali da se to locira na ministra koji je u to vreme bio Mirko Šarović iz SDS-a. Došli smo u poziciju da se ugrozi interes pariteta", rekao je Dodik i naglasio da SDS, PDP i NDP sada afirmišu unitaristički i centralistički koncept BiH.

Dodik je poručio da RS nije ugrožena u fatalističkom smislu, ali da se radi o političkim procesima u kojima učestvuje i blok srpskih stranaka u Savetu ministara, koji ne uvažava stavove institucija RS, nego pokušava da sprovodi autonomnu politiku pojedinaca.

"Do sada se niko na nivou BiH nije autonomno ponašao i kada smo bili u opoziciji smatrali smo da tamo treba poštovati ono što kaže vlast u RS. Mi ne tražimo poslušnost, ali ovde postoje pravila igre i čim ih ne poštujete ugrožavate poziciju Republike Srpske", upozorio je Dodik.

Rekao je da nema komunikaciju sa srpskim članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem i da je u vezi sa budžetom institucija BiH obavešten tek kada je upućen u parlament BiH, protiv čega su glasali poslanici SNSD-a.

"Glasaju da se Ustavnom sudu BiH odobri 150.000 konvertibilnih maraka više u budžetu u trenutku kada taj sud ruši Dan Republike Srpske. To je masovna izdaja interesa RS i to je stvar koja se ne može oprostiti", rekao je Dodik.

Dodik ističe da su Bosić i Ivanić prevarili svoje glasače.

"Bosić i Ivanić su prevarili svoje glasače, jer su govorili o jednoj drugoj RS i drugim politikama na nivou BiH, a najnovije ankete govore o rastu moje popularnosti kao predsednika Republike i padu njihove popularnosti, što govori da glasačko telo ne veruje ovoj strukturi SDS-a", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, SDS masovno gubi članstvo, dok SNSD nije izgubio nijednog člana.

Dodik tvrdi da Ivanić jeste legalan, ali ne i legitiman srpski član Predsedništva BiH, jer nije izabran većinom srpskih glasova.

"On je dobio 27.000 srpskih glasova manje od protivkandidata Željke Cvijanović. Pobedio je onda kada su se u zbir glasova uključilo i 35.000 glasova u odsustvu", rekao je Dodik.

Kao izdaju naveo je i Ivanićev stav da ne treba da se održi sednica Predsedništva BiH povodom britanskog predloga Rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN, jer bi na njoj bio preglasan.

"Ivanić ne želi da bude preglasan, jer bi onda morao da potegne pitanje vitalnog nacionalnog interesa i da odluka ide u Narodnu skupštinu gde bi odluka bila odbijena, a prema svetu bi išla poruka da BiH ne podržava Rezoluciju", rekao je Dodik u ATV-ovoj emisiji "Jedan na jedan sa Marinom Marinkovićem".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво