Uoči proslave Dana Republike Srpske

U Banjaluci se sutra obeležavaju 24 godine postojanja Republike Srpske. Proslava ove godine izaziva posebnu pažnju nakon odluke Ustavnog suda BiH koji je 9. januar kao Dan Republike Srpske proglasio neustavnim. U Federaciji BiH traže da odluka Ustavnog suda BiH bude sprovedena. Smeta im što na proslavu u Banjaluci dolazi i predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić sa ministrima.

U Banjaluci svečana atmosfera uoči strašnje proslave i obeležavanja Dana Republike Srpske. Zastave su postavljene duž ulica, na zgradama institucija ali i na mnogobrojnim privatnim kućama.

Svečanost će početi sutra u devet časova liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja, koju će služiti Njegova svetost patrijarh srpski Irinej. Nakon liturgije Svečana akademija kojoj će prisustvovati i srpski premijer Aleksandar Vučić sa ministrima. I danas je rukovodstvo Republike Srpske isticalo značaj proslave 9. januara. To je, kažu, dokaz jačanja Srpske i proslava nikoga ne ugrožava.

Polaganjem venaca na spomen-obeležja palim borcima Vojske RS, borcima Narodnooslobodilačkog rata i na spomenik "12 beba", počelo je obeležavanje Dana Republike Srpske. Predsednik Milorad Dodik kaže da ga veseli dobra atomsfera uoči sutrašnjeg obeležavanja jednog od najvažnijih dana u istoriji Republike Srpske.

Mladen Ivanić, predsedavajući Predsedništva BiH i počasni predsednik opozicionog PDP-a, kaže da na Dan Republike ne treba da postoje unutarpolitičke razlike. Bez Srpske, kaže, ne bi imali ravnopravnost. Ipak, odgovara na pitanje da li su se propravili odnosi sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem.

"Što se mene tiče, ja odnose nisam ni kvario, rekao sam da ne želim komentarisati njegove stavove, on ima pravo na svoje poglede, ja na svoje i ostaće tako", rekao je Ivanić.

Najzaslužnijim pojedincima i organizacijama predsednik Republike Milorad Dodik uručio je odlikovanja. Ordenom Krst milosrđa odlikovan je direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Niš Miodrag Lazić. Doktor Lazić je bio jedan od dva hirurga u ratnoj bolnici Ilidža, kroz koju je prošlo 15.000 ranjenika i izvršeno 3.500 operacija. Operisao je na prvoj liniji fronta i mnogima spasao život.

"Od prvog do poslednjeg dana bio sam sa srpskim narodom u tom kraju i baš na današnji dan među poslednjima sam napustio grad. Eto, posle 20 godina dobio sam odlikovanje Krst milosrđa za nešto što sam radio prvo kao čovek, drugo kao humanista", rekao je Lazić.

Na Palama je danas prvi put obeležen 9. januar. Posebno važan za ovu opštinu jer su tu i nastale prve institucije Republike Srpske. Na drugom kraju, u Gradišci, kroz glavnu ulicu zastava duga 29 metara. Organizovano je i potpisivanje čestitki koje će biti upućene visokom predstavniku Valetinu Incku, domaćim državnim institucijama koje negiraju postojanje Republike Srpske.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво