Podignuta optužnica protiv Kapetana Dragana

Protiv Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, podignuta je optužnica zbog ratnog zločina, saznaje "Indeks" u Županijskom državnom tužilaštvu u Splitu.

Dragan Vasiljković, koji se tereti za ratni zločin nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima, ima australijsko državljanstvo i živeo je u Pertu do hapšenja pod imenom Danijel Sneden.

Vasiljković je ponudio jemstvo od pet miliona kuna (oko 652.000 evra) da se brani sa slobode, ali je sud to odbio, objavio je portal Indeks.

Tužilaštvo sumnjiči Vasiljkovića da je, kao jedan od vođa srpskih paravojnih snaga i komandant Jedinice za posebne namene i Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih snaga "Alfa", kršio Ženevsku konvenciju, jer je u zatvoru na kninskoj tvrđavi, kao i u Bruškoj, kraj Benkovca, mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene hrvatske vojnike i policajce.

Vasiljković se tereti i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru s komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na naselje Jukinac i sela Gornji i Donji Viduševac.

U optužnici se navodi da su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo naterano na beg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Hina navodi da je optužnica protiv Vasiljković podignuta u poslednji čas, dan uoči isteka roka, 9. januara. Da optužnica nije napisana do tog roka, Vasiljković bi morao da bude pušten da se brani sa slobode jer mu je u nekoliko navrata istražni zatvor produžavan. 

"Tražićemo produženje istražnog zatvora, koji ističe 7. januara", naveli su ranije u Županijskom državnom tužilaštvu u Splitu pošto je istraga završena.

Vasiljkovićeva odbrana je napisala dve ustavne tužbe zbog njegovog devetogodišnjeg boravka u ekstradicionom pritvoru, nakon čega mu je ponovo određen pritvor u hrvatskom istražnom zatvoru odmah po dolasku u Hrvatsku.

Obe tužbe su odbijene s obrazloženjem da se ekstradicija ne ubraja u rokove koji teku u Hrvatskoj, pa je sada njegov advokatski tim u fazi pisanja tužbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Australijski konzul posećuje Vasiljkovića u zatvoru, a Australija finansira njegovu odbranu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво