Bečki mediji: Arapske vehabije – nova strana u sukobu u BiH

U BiH je prisutan strah od novog rata, piše bečki dnevnik "Kurir", navodeći da se dosadašnjim stranama u sukobu pridružila još jedna - arapske vehabije.

Bošnjacima, Hrvatima i Srbima se pridružila i jedna nova strana u sukobu – arapske vehabije, koje kupuju trenutno brojne nekretnine, grade čitave gradove i u međuvremenu su najveći poslodavci u zemlji, piše bečki Kurir.

Vehabije od svojih zaposlenih očekuju rigorozno pridržavanje veri i ekstremnim pravilima odevanja.

Do sada radikalni, među 2,5 miliona umerenih bosanskih muslimana nisu imali važnu ulogu, naglašava list, dodajući da podaci Ministarstva unutrašnjih poslova BiH procenjuju broj vehabija na ne više od 5.000.

To se, međutim, kako smatra bečki dnevnik, može sada brzo promeniti.

Samo u Trnovu, jednom gradiću za turiste u nastajanju, je investitor iz Emirata najavio zapošljavanje 10.000 domaćih radnika, što znači da će samo ovaj projekat utrostručiti broj pripadnika bosanskih vehabija.

Uz velike muke, podseća list, Bošnjaci su proteklih godina uspeli da se reše boraca bliskih Al Kaidi koji su tokom rata došli u zemlju.

"Sada će sa dolazećim milijarderima to biti teže. Bošnjaci strahuju od ekonomskog prisilnog misionarenja", prenosi dnevnik.

Vehabizam je plodno tlo za islamski terorizam, a ćelije sa vezama ka Islamskoj državi su ustanovljene u Gornjoj Maoči, Zenici, Bihaću i Brčkom, navodi Kurir, dodajući da su bosanska obaveštajna služba OSA i policija delovali uz neočekivanu efikasnost protiv njih.

Takođe, list prenosi i izjave predsednika RS Milorada Dodika da postoji tajni arapski plan, prema kojem je predviđeno naseljavanje 500.000 vehabija.

Međutim, i manje pristrasni političari, kao što je šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc su upozorili na opasnost od islamističkih tendencija, ukazuje Kurir.

List podseća da je Kurc, pominjući te islamističke tendencije u BiH, govorio u vezi sa uticajem Saudijske Arabije.

broj komentara 0 pošalji komentar