Uhapšen Svetozar Marović, određeno zadržavanje do 72 časa

Bivši predsednik Državne Zajednice Srbija i Crna Gora Svetozar Marović uhapšen je jutros oko devet sati po nalogu Specijalnog tužilaštva. Posle saslušanja određeno mu je zadržavanje do 72 sata.

Marović, koji je predsednik Političkog saveta DPS-a, u trenutku privođenja se nalazio u Podgorici. On je posle saslušanja negirao krivicu koja mu se stavlja na teret.

"S. M. je danas, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, lišen slobode, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja izvršenog na organizovan način", saopšteno je nakon hapšenja iz Tužilaštva.

Na vest o hapšenju Marovića reagovali su državni funkcioneri i predstavnici političkih partija u Crnoj Gori. 

U pritvoru se već nalaze Marovićev sin Miloš, brat Dragan Marović, strina Mirjana, a postupak se vodi i protiv njegove kćerke Milene Marović-Bogdanović i Miloševe tašte Dragice Popović.

Specijalno tužilaštvo je pre mesec dana izdalo nalog za hapšenje Miloša Marovića, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja prilikom prodaje 26.000 kvadrata neurbanizovanog placa u Budvi, čime je Opštini naneta šteta u iznosu od 1.400.000 evra.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nagovestio je ranije hapšenje Marovića, ističući da je identifikovan šef organizovane kriminalne grupe u Budvi i najavio da će uskoro istraga biti proširena i na njega u slučajevima platoa na Jazu i TQ Plaza.

"Tužilaštvo veruje da je prikupilo dovoljno dokaza za preduzimanje ove aktivnosti, a to je donošenje naredbe za proširenje istrage i u odnosu na organizatora ove kriminalne grupe", rekao je tada Katnić.

Svi ključni akteri "Budvanske afere" priznali su da su krivi za višemilionsku štetu nastalu na račun Opštine Budva i države u nekoliko odvojenih postupaka.

Oni su pod optužbom za zloupotrebu službenog položaja u aferi TQ Plaza i izgradnji koncertnog platoa na Jazu. Na spisku su: bivši predsednik Opštine Budva Lazar Rađenović, nekadašnji potpredsednik te opštine Dragan Marović, premijerov savetnik Aleksandar Tičić, direktor budvanskog Vodovoda i nekadašnji potpredsednik Opštine Milenko Medigović, Novak Klisić, Đorđe Pavlović i izvršni direktor "Gugi komerca" Dragoljub Milovanović i još nekoliko opštinskih službenica. Sumnja se da ja u ta dva slučaja Budva oštećena za oko 10 miliona evra.

Policija je 30. novembra podnela krivičnu prijavu protiv Lazara Rađenovića zbog sumnje da je član kriminalne grupe koja je tokom izgradnje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda nanela štetu opštini. Krivičnom prijavom je obuhvaćeno još šest osoba i tri firme kojima su rukovodili.

Oni su, kako se sumnja, svojim nezakonitim radnjama, koje su preduzeli u vezi sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Budvi, naneli štetu Opštini Budva skoro 8.000.000 evra, naveli su ranije iz policije.

Svetozar Marović, koji je predsednik Političkog saveta crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista, nije nedavno prisustvovao sednici tog tela, a na tu funkciju je izabaran u junu ove godine.

Marović je sve vreme postojanja DPS-a važio za stranačkog ideologa i stratega njene dugoročne politike.

Svetozar Marović je ranije bio predsednik Državne zajednice Srbija i Crna Gora, a pre toga obavljao je više političkih funkcija u Crnoj Gori. Dugi niz godina bio je predsednik crnogorskog parlamenta.

broj komentara 18 pošalji komentar
(četvrtak, 17. dec 2015, 19:23)
anonymous [neregistrovani]

Kad će glavnog da uhapse?

A kad će Mila da uhapse, Marović nije mogao ništa bez njega. Možda mu više ne odgovara?

(četvrtak, 17. dec 2015, 19:14)
balkanac [neregistrovani]

CG

Zašto mi u Srbiji treba da vodimo brigu o Svetozaru Maroviću? I uopšte o bilo kom crnogorskom državlajnu?
Crna Gora je rekla svoje. I to dva puta (priznanje Kosova i Unesko). I onda kakve mi više imamo veze sa Crnom gorom??? Neka ih hapse naka im rade šta hoće, ali to više nema veze sa nama. Ako se brat odrakne brata, pa neka mu je sa srećom, i to je sve....

(četvrtak, 17. dec 2015, 18:56)
Milan Lala [neregistrovani]

Vlast

Kome mocnom se u MNE zamerio..... pitanje je sad ?. U nevinost "ne sumnjam". pitanje je zasto bas sad ?

(četvrtak, 17. dec 2015, 17:36)
anonymous [neregistrovani]

I treba svakog proveriti

ko je prodavao zajedničko, a to je državno radi lične koristi treba ga vezati pa da je i moj otac.
To su ti koji su glavni krivci što su nam države takve. Gledamo ih i trpimo već od 90' u različitim formama od Jezde, Dafine, Karića "Viškovića, Sliškovića" i ostalih muljatora i prevaranata svih nas i države.....i stalno niko nije kriv po onome "bilo je izdaje al niko ne priznaje".

(četvrtak, 17. dec 2015, 17:31)
anonymous [neregistrovani]

Generale Budjoni

Nije prijatelju nista pocelo, nego se zakacili oko para.

(četvrtak, 17. dec 2015, 16:42)
anonymous- [neregistrovani]

Pitanje

Ostade li iko u toj kući?

(četvrtak, 17. dec 2015, 16:34)
anonymous [neregistrovani]

A ko ce

I kada da da uhapsi Mila?

(četvrtak, 17. dec 2015, 16:22)
anonymous [neregistrovani]

pukla tikva

Ovo je pukla tikva izmedju njega I Mila. Milo treba da dokaze da se bori protiv korupcije, ali ovo moze I njega konacno kostati, inace je sve farsa.

(četvrtak, 17. dec 2015, 15:40)
Buđoni [neregistrovani]

Tek počelo

Kako god bilo, ovo je ipak velika vest...ipak se radi ... velika stvar za demokratizaciju društva.. poruka da niko ko je muljao nije više siguran..

(četvrtak, 17. dec 2015, 14:39)
anonymous [neregistrovani]

Treba krasti pametno

Na Balkanu treba krasti pametno i ništa ti se neće desiti. Samo, što je veća funkcija, to je i plen veći. Dok si potreban stranim nalogodavcima kao ideolog ili već šta li, možeš neometano da kradeš. Posle je već malo teže, jer ideologije su prolazne, a tragovi prstiju ostaju... Osim ako nisi šampion, a i takvih ima.