Slovenija pala na testu NATO-a

Nedavna misija NATO-a koja je ispitivala odbrambene kapacitete Slovenije ustanovila je da ona kao članica ne doprinosi dovoljno, da ne drži obećanje o povećanju investicija u odbranu i da je dovela u pitanje kredibilitet izjava premijera Mira Cerara da će se to promeniti, tvrdi mariborski dnevni list "Večer", prenosi hrvatski "Jutarnji list".

Da je nedavna inspekcijska misija našla niz zamerki na račun slovenačkog doprinosa u NATO-u, potvrdio je za list Večer predsednik parlamentarnog odbora za odbranu Matej Tonin, rekavši da članstvo donosi privilegije, ali i obaveze, te da se ne ispunjavaju obećanja koja je premijer Cerar dao generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu prilikom njegove posete Ljubljani u junu ove godine.

NATO od članica očekuje izdvajanje oko dva posto BDP-a za troškove odbrane, a Cerar je obećao da će se budžetski deo namenjen odbrani iduće godine zadržati na ovogodišnjem nivou od 0,95 posto BDP-a, ali da će onda sledećih godina postepeno početi da raste.

Međutim, vlada je za iduću godinu smanjila sredstva namenjena odbrani na 0,94 BDP-a, a još manje planira za 2017. godinu, kad bi za tu svrhu namenila milion evra manje nego 2016. godine, odnosno 374 miliona evra, piše list.

Zamerke na račun nedovoljnog izdvajanja Slovenije za odbranu, ali i njen nedovoljni angažman u međunarodnim misijama članovi inspekcije NATO-a su "bez diplomatskih rukavica" izneli ministarki odbrane Andreji Katič i drugim zvaničnicima.

Uz to, prema nalazima inspekcije NATO-a, struktura slovenačkih vojnih troškova je sasvim pogrešna, jer 80 posto sredstava ide za plate, dok je izdvajanje za investicije minimalno.

Inspekcijske misije NATO saveza u zemljama članicama treba da rezultiraju izveštajem o tome koliko je svaka članica verodostojan partner i kakav je njen udeo u ukupnoj efikasnosti kolektivnog sistema odbrane, navodi Večer.

Dodaje da će tako sredinom iduće godine biti poznato i koliki je kredibilitet Slovenije u NATO savezu.

U tom smislu treba tumačiti i izjavu slovenačkog ministra spoljnih poslova Karla Erjavca, koji je ove nedelje u sedištu NATO-a u Briselu rekao da će Slovenija morati da posveti više pažnje troškovima odbrane i jačanju vojnih kapaciteta, nakon niza godina kada su ti troškovi padali zbog štednje i finansijske stabilizacije, navodi Večer.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво