Fronteks uskoro na grčko-makedonskoj granici

Evropska unija je postigla dogovor sa Grčkom da na grčko-makedonskoj granici bude raspoređeno 300 vojnika Fronteksa, a makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Poposki rekao je da se to očekuje već naredne sedmice.

Nikola Poposki je rekao da će pripadnici Evropske agencije za upravljanje operativnom saradnjom na spoljnjim granicama EU - Fronteksa, na grčko-makedonskoj granici biti raspoređeni kao pomoć u suočavanju sa izbegličkom krizom.

Poposki, koji učestvuje na ministarskom sasatanku OEBS-a u Beogradu, izjavio je za makedonske medije da je postignut dogovor da pripadnici Fronteksa pomažu u registraciji izbeglica sa Bliskog istoka koje u hiljadama svakodnevno iz Grčke prelaze u Makedoniju.

Kako prenosi internet portal Novatv.mk, Poposki je rekao da je "konačno slanje Fronteksa na grčko-makedonsku granicu dobar signal, kao i da će to pomoći da se prevaziđu tenzije koje su postojale u prošlom periodu i da će konačno poboljšati saradnju sa grčkim vlastima".

"Prisustvo Fronteksa na granici znači pomoć i u delu registrovanja i odlučivanja za dalje procesuiranje migranata", izjavio je Poposki.

Makedonski zvaničnici su u više odvojenih susreta tokom poslednjih nekoliko meseci, zbog stalnih incidenata sa izbeglicama na granici sa Grčkom, od zvaničnika Evropske unije tražili raspoređivanje Fronteksa na grčko-makedonskoj granici.

Takođe, Grčka je od EU tražila da pošalje šatore, generatore i prvu pomoć za dolazak izbeglica, prenosi AP.

"Nadamo se da ćemo zabeležiti konkretan, opipljiv napredak na terenu", poručio je portparol Evropske komisije Margaritis Šinas.

Slanje Fronteksa radi zaštite spoljnih granica Šengena mogle bi blokirati države koje strahuju od predavanja suverene kontrole nad svojim teritorijama, prenosi Rojters.

Diskusija, međutim, odražava strahovanja da neuspeh Grčke da kontroliše talas migranata iz Turske može dovesti Šengen zonu na ivicu kolapsa.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, koji je u Briselu na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU rekao je da očekuje da će predlog koji bi trebalo da bude razmatran 15. decembra uključiti i davanje odgovornosti za kontrolu granica biti dato agenciji Frontex, ako zemlja članica EU to ne učini sama.

"Evropska komisija bi trebalo da iznese predlog čiji je cilj da ako neka država ne štiti efikasno svoje spoljne granice, onda to može preuzeti Fronteks", rekao je De Mezijer novinarima.

Više od 50.000 izbeglica ušlo je u Grčku prethodnih meseci u potrazi za utočištem ili poslom u Evropi, a partneri iz EU vrše pritisak na Atinu da kontroliše priliv, podseća agencija.

Ukoliko Atina ne uspe da uradi dovoljno, pasoške kontrole biće ponovo uvedene za grčke državljane koji putuju Evropom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво