Vujanović: Ulazak u NATO obezbediće večnost tekovinama iz 2006.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović ocenio je da bi Crna Gora opstala kao država 1918. godine da je tada imala saveznke kao što je danas NATO.

Filip Vujanović je u intervjuu na programu Televizije Crne Gore, rekao da će ulazak Crne Gore u Severnoatlantski savez obezbediti "večnost" tekovina 21. maja 2006. godine, kada je na referendumu obnovljena njena državna suverenost.

"Mi smo na ovaj način (članstvom u NATO-u) za sve buduće generacije zauvek definisali poziciju Crne Gore kao samostalne države, obezbedili njen suverenitet i teritorijalni integritet, obezbedili njene granice, svako osporavanje granica učinili besmislenim", rekao je Vujanović.

Objasnio je da je NATO bezbednosna garancija Crne Gore.

"Vi znate da smo mi 1918. izgubili svoju nezavisnost, izgubila se Kraljevina Crna Gora, zato što se izgubilo savezništvo onih koji su bili očekivani prijatelji", ocenio je Vujanović, dodavši da u datumu pozivnice ima simbolike.

"Kraljevina Crne Gora imala je saveznike, a da se kroz to savezništvo branila ona bi opstala. Očigledno iz unutrašnjih razloga odnosa sa Srbijom, stvaranjem Jugoslavije i zbog odsustva zaštite Kraljevine Crne Gore, ona se izgubila", rekao je Vujanović.

Vujanović je uveren da je pozivnicom za NATO članstvo Crna Gora i formalno postala deo zapadnog sistema vrednosti.

"Mi smo pokazali da pripadanjem NATO-u pripadamo zapadnoj sferi vrednosti i demokratije, i politike, i ekonomije, i sveukupnih vrednosti", kazao je Vujanović.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи