Đukanović: Poziv u NATO civilizacijska prekretnica

Članstvo Crne Gore u NATO-u nije inspirisano suprotstavljanjem bilo kome, poručio je danas crnogorski premijer Milo Đukanović istakavši da će to članstvo učvrstiti stabilnost Crne Gore, što će dovesti do toga da postanemo privlačniji za strane investitore.

Đukanović je na sednici parlamenta, posvećenoj pozivu u NATO, koja se održava na Cetinju, rekao je da je proširenje Alijanse uvek poseban čin, naročito kad je u pitanju Crna Gora, jer se poziv upućuje samo jednoj zemlji.

"Zaista velika čast za Crnu Goru. NATO je ovu odluku donio u trenutku kad se Evropa suočava sa nizom novih izazova, koji utiču na njenu bezbednost. Članstvo u NATO će imati pozitivan efekat za celokupno crnogorsko drutšvo. Učvrstiće stabilnost zemlje, a značiće i podstrek za nastavak reformi i dalji progres u pregovorima s Evropskom unijom", rekao je Đukanović, navodeći da će naša zemlja postati privlačnija za strane investitore.

Premijer je rekao da primer Crne Gore potvrđuje kako vremena krupnih globalnih izazova mogu biti vremena velikih pomaka napred.

"Uspeh je moguć ako se istrajno slede nacionalni državni interesi. Crna Gora je pre nepunu deceniju obnovila nezavisnost. Poziv da se pridružimo NATO-u svedoči da smo izabrali ispravan kurs", ocenio je Đukanović, preneli su crnogorski mediji.

On je rekao da je i Skupština Crne Gore pokazala da je dostojna uloge hrama demokratije i tolerancije u društvu oprterećenom istorijskim i aktuelnim podelama.

"Poziv Crnoj Gori je pozitivna vest i za region", rekao je Đukanović, zahvaljujući zvaničnicima regiona koji su uputili čestitke našoj zemlji.

Predsednik Vlade Crne Gore navodi i da zajedno kao region možemo biti stabilni i prosperitetni. Odluka NATO-a da pozove Crnu Goru je dokaz politike otvorenih vrata.

"Uveren sam da je ovo podsticaj za ostale aspirante, naročito za naše susede, kojima želimo da se što pre nađu u poziciji u kojoj je danas Crna Gora", poručio je premijer.

On je rekao da crnogorsko pristupanje NATO savezu nije inspirisano suprotstavljanjem bilo kome, već dobrom naših građana i države, kao i željom da doprinosimo globalnoj bezbednosti.

"Poziv u NATO je civilizacijska prekretnica za budućnost Crne Gore", ocenio je Đukanović, navodeći da članstvo neće ugroziti nezavisnost Crne Gore i identitet te države.

Naprotiv, kako smatra, članstvo će ga samo učvrstiti.

Stoltenberg: Crna Gora spremna da zaštiti svoj narod  

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg čestitao je Crnoj Gori dobijanje poziva za priključenje Severnoatlantskoj alijansi istakavši da je ta država sada obnovila svoju suverenost i da su njene oružane snage sada jače i spremnije da zaštite crnogorski narod. 

U autorskom tekstu objavljenom na podgoričkom portalu CdM, Stoltenberg je poručio da NATO ne tera bilo koju zemlju da mu se pridruži i istakao da poziv za priključenje Crnoj Gori nije usmeren protiv bilo koga.

"To je zbog naše zajedničke bezbednosti. Radi se o tome da Crna Gora slobodno izabere svoj put kao suverena nacija. Napredak koji je Crna Gora ostvarila takođe pomaže da se trasira put ka članstvu u Evropskoj uniji", naveo je Stoltenberg i dodao da su zemlje NATO-a i EU su zajednice savremenih demokratija.

"Mi delimo iste vrednosti. Devet od deset građana EU živi u nekoj od NATO država. Zajedno su, politika otvorenih vrata NATO-a i politika proširenja EU, unapredile bezbednost i stabilnost širom Evrope i doprinele našoj viziji Evrope kao jedinstvene u slobodi i miru", napisao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, ovo nije kraj putovanja za Crnu Goru, ali je početak nove faze, a članstvo Crne Gore će takođe doneti korist i NATO-u.

"To će dodatno osnažiti bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu, regionu koji je dugo zaostajao zbog nestabilnosti i sukoba. Crna Gora ima ponosnu vojnu tradiciju i ima iskustvo u oblastima kao što su brdsko ratovanje i pomorska sigurnost. I članstvo Crne Gore će pokazati svima onima koji teže istom cilju da, ukoliko se neka zemlja posveti tome, isto će učiniti i NATO. Naša vrata ostaju otvorena", naveo je generalni sekretar NATO-a.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво