Slovenija postavila 100 kilometara ograde prema Hrvatskoj

Slovenija je za tri nedelje postavila ogradu sa bodljikavom žicom na skoro 100 kilometara granice sa Hrvatskom, iako je bilo najavljeno da će biti duga 80 kilometara i uklonjena čim dopuste bezbednosne prilike.

Kako javlja Hina, slovenačko Ministarsvo unutrašnjih poslova objavilo je da je do sada na području 11 pograničnih opština postavljeno 96,5 kilometara ograde i da će se s time nastaviti uprkos jenjavanju izbegličkog talasa.

Odluku o postavljanju ograde vlada premijera Mire Cerara donela je 9. novembra, u vreme kad je u Sloveniju ulazilo 6.000 migranata dnevno, dok je zadnje nedelje njihov broj sveden na najviše 2.000.

Slovenija je takvu odluku donela na osnovu obaveštajnih analiza prema kojima mora računati na izbeglički talas od oko 5.000 ljudi dnevno najmanje do ferburara iduće godine i procena da bi mogla postati "džep" u kome će se zadržati nekoliko desetina hiljada migranata, nakon što prestanu da ih primaju zemlje zapada.

Na odluku da Slovenija počne da se brani od migranata bodljikavom žicom uticali su i pritisci opozicije, nakon izjava bivšeg premijera Janeza Janše da Cerar ne kontroliše izbeglički talas i rizikuje izbacivanje zemlje iz Šengena, te da je žicu trebalo postaviti i na granici sa Mađarskom.

Ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je početkom novembra u Beču, gde se dogovarao o kordinaciji u izbegličkoj krizi s Austrijom, da će se na granici s Hrvatskom, koja je duga 671 kilometar, podići 80 kilometara ograde.

On je dodao i da granica i dalje ostaje otvorena za izbeglice sve dok ih primaju Austrija i Nemačka i dok se ne nađe zajedničko evropsko rešenje.

Ispitivanja javnosti pokazala su krajem novembra da više od 80 odsto

Slovenaca podržava odluku da se južna granica zemlje zaštiti žicom, što je pojačano osećajem nesigurnosti nakon terorističkih napada u Parizu koji s migrantskom krizom nisu u direktnoj vezi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара