Crna Gora pozvana u NATO

NATO je pozvao Crnu Goru da postane 29. zemlja članica te organizacije, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. Šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić rekao je da je poziv Crnoj Gori "istorijski kamen međaš" posle sticanja nezavisnosti i otvaranja pregovora o članstvu sa EU.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, otvarajući sastanak šefova diplomatija država članica, izjavio da politika otvorenih vrata Alijanse ima za cilj širenje stabilnosti, bezbednosti i demokratskih vrednosti na kojima NATO počiva.

Odluka o pozivu Crne Gore u članstvo NATO-a, doneta je jednoglasno. "Svi postajemo jači i stabilniji time što držimo svoja vrata otvorenim", rekao je Stoltenberg, prenela je RTCG. Stoltenberg je čestitao Crnoj Gori, što je ispraćeno snažnim aplauzom u sedištu NATO-a u Briselu.

"Ovo je početak jedne divne alijanse", rekao je Stoltenberg i dodao da poziv Crnoj Gori nema veze sa Rusijom već je to stvar Crne Gore i alijanse.

"Ta odluka nije usmerena ni protiv koga već je stvar zajedničke bezbednosti. Da li Crna Gora treba da uđe u NATO ili ne, stvar je te države i NATO-a i niko drugi u to ne bi trebalo da se meša", istakao je Stoltenberg.

Nakon toga zvanično je crnogorskim ministrima spoljnih poslova i evropskih integracija i odbrane Igoru Lukšiću i Milici Pejanović Đurišić zvanično saopštio da je Crna Gora pozvana u NATO.

"Danas otvaramo novo poglavlje. Mislim da smo zaslužili poziv. Ovo je sjajna vest za ostale zemlje Balkana. Nastavićemo sa reformama sa istim intenzitetom kao do sada"“, rekao je Lukšić.

Istakao je da je NATO napravio pravu odluku pozivajući Crnu Goru u Alijansu i dodao da je to važno za stabilnost i bezbednost zapadnog Balkana.

"Svaki naš korak na procesu integracija ka Evropskoj uniji i NATO savezu ima pozitivan uticaj na sve naše susede bez obzira na to da li oni žele da se pridruže alijansi ili u ovoj fazi oklevaju", istakao je Lukšić.

Odluka NATO-a da Crnu Goru pozove u svoje članstvo potvrda je velikog napretka države u svim oblastima, izjavila je ministarka Milica Pejanović Đurišić u Briselu. 

Amerika i Velika Britanija pozdravile su upućivanje poziva Crnoj Gori za otpočinjanje dijaloga o priključenju NATO savezu, a Slovenija je poručila da to znači doprinos stabilnosti regionu Zapadnog Balkana. 

Američki državni sekretar Džon Keri istakao je važnost pozivnice Crnoj Gori u NATO, naglašavajući da se Vašington raduje saradnji sa zvaničnom Podgoricom uoči Samita u Varšavi. 

Američka ambasada u Podgorici je ukazala da je ovo "važan korak za Crnu Goru koji potvrđuje veliki napredak postignut u mnogim oblastima.

Pozivnica Crnoj Gori veliko je dostignuće države nakon godina predanog rada, ocenio je britanski ambasador u Podgorici Ian Viting.  

Sa druge strane, šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak je rekao da nije mogao da sanja da će Crna Gora nepunih deset godina nakon obnove nezavisnosti postići ovakav uspeh.  

Demokratska partija socijalista (DPS) ocenila je da je poziv Crnoj Gori da pristupi NATO-u "još jedna velika pobeda" te države.

Članica vladajuće crnogorske koalicije Bošnjačka stranka ocenila je da taj čin "upotpunjuje državni integritet" i znači njenu "punu reafirmaciju na međunarodnoj sceni".

Predsednik opozicione Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić ocenio je da je poziv Crnoj Gori da uđe u NATO - pogrešna odluka i smatra da je poziv direktna agresija na mir, stabilnost i bezbednost građana.  

Inače, Crna Gora je na samitu u Velsu bila na korak od ostvarivanja spoljnopolitičkih ciljeva koje je postavila još od obnove nezavisnosti pre devet godina.

U Crnoj Gori se smatra da je dobijanje pozivnice potvrda da je ta država demokratska, stabilna, sigurna, dobro razvijena, da deli iste vrednosti kao i najnaprednije zemlje sveta i da ima standardno pravno okruženje baš kako treba.

Ulaskom u NATO Crna Gora će, očekuje se, steći bezbednije i sigurnije tržište za strana ulaganja i smanjiće rizike kada do investicije dođe.

Članstvo u NATO-u, veruje se, takođe jača politički uticaj Crne Gore, jer omogućava podizanje nivoa svesti i daje mogućnost konsultacije sa drugim saveznicima oko osetljivih pitanja.

Međutim, dobijanjem pozivnice Crna Gora ne završava svoj posao, objavio je portal CDM i dodao da nakon što su savezničke države uputile poziv Crnoj Gori da uđe u NATO, "one su zvanično pozvale našu zemlju da počne pregovore o pristupanju Alijansi i to je prvi korak ka punopravnom članstvu".

Kako nalaže procedura NATO-a, nakon današnje pozitivne odluke ministara, formalni poziv bi iste nedelje trebalo da uputi generalni sekretar Jens Stoltenberg crnogorskom šefu diplomatije Igoru Lukšiću.

Nakon toga, Lukšić uzvraća pismom u kojem navodi da Crna Gora prihvata obaveze članstva. Zatim, sve zemlje članica NATO-a potpisuju Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi, koji, zatim, moraju ratifikovati vlade zemalja članica Alijanse.

Konačan korak ka članstvu je predavanje Protokola o pristupanju Sjedinjenim Državama, odnosno Stejt departmentu, gde se čuvaju svi dokumenti Alijanse, što državu čini punopravnim članom NATO-a.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво