Stoltenberg: Crna Gora prešla veliki put, ostaje još posla

Crna Gora je prešla veliki put u evroatlantskim integracijama, a o tome da li će zvaničnoj Podgorici biti upućen poziv za članstvo raspravljaće šefovi diplomatija članica Alijanse u naredna dva dana, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Ostaje još posla – a to je pozivnica Crnoj Gori, koja bi započela proces pristupanja. To bi bila istorijska odluka i signal naše kontinuirane podrške i posvećenosti Zapadnom Balkanu. Ali, u ovom trenutku je rano prejudicirati o tome da li će odluka o pozivu stići“, rekao je Jens Stoltenberg novinarima u Briselu, preneli su crnogorski mediji.

Odgovarajući na pitanje crnogorskih novinara da li očekuje da će odluka o pozivu na Ministarskom sastanku biti pozitivna, nakon takve preporuke ambasadora članica NATO-a, generalni sekretar NATO-a je rekao da takva odluka još nije donesena.

„Ministri će o tome odlučiti u sredu ujutro. To je nešto što se očekuje već duže vreme. Posetio sam Crnu Goru dva puta. Crna Gora je napravila napredak u vladavini prava i reformi bezbednosnog sektora, ali o upućivanju poziva odlučivaće ministri“, precizirao je Stoltenberg.

Naveo je da podrška javnog mnjenja u Crnoj Gori za priključivanje Alijansi raste. Upitan da li postoji ruski uticaj na proteste i da li zvanična Moskva može sprečiti ulazak Crne Gore u NATO, Stoltenberg je kazao da su protesti deo demokratije.

„Neću spekulisati o tome ko se nalazi iza protesta, ali je legitimno da u jednoj zemlji imamo različita mišljenja o NATO-u“, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je dodao da, ako Crna Gora bude pozvana, do samog ulaska u NATO će proći određeno vreme.

Podsećamo da su ranije ambasadori zemalja članica NATO-a preporučili šefovima diplomatija da pozovu Crnu Goru u NATO, saopštio je ambasador Slovačke pri Alijansi, Tomaš Valašek.

Ipak, kako je saopštio, Crna Gora ne bi trebalo još da slavi jer konačnu odluku donose ministri spoljnih poslova.

"Naravno, samo ministri odlučuju, ono što znam u ovom trenutku jeste da su ambasadori preporučili ministrima da Crnoj Gori uruče pozivnicu, ali, ponavljam, samo ministri odlučuju. Dosadašnja praksa je pokazala da veoma retko ministri donesu odluku koja se razlikuje od odluke ambasadora, ali uvek postoji teoretska mogućnost, tako da još nemojte slaviti. Sačekajte ipak ministarski sastanak koji je sutra i njihovu konačnu odluku", rekao je Valašek crnogorskim novinarima u Briselu, prenela je RTCG.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво