Bez dogovora o hrvatskoj vladi, Pupovac demantuje da mu je ponuđeno mesto potpredsednika

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je da će drugi krug konsultacija o mandataru za sastav vlade biti održan 7. decembra, jer nijedna politička opcija nije prikupila dovoljno glasova za formiranje vlasti. Milorad Pupovac kaže da mu nije ponuđeno mesto potpredsednika vlade, ali i da bi tu funkciju odbio.

U obraćanju novinarima posle završetka prvog kruga razgovora Kolinda Grabar Kitarović je izjavila da su konsultacije pokazale da niko ne raspolaže dovoljnom podrškom da bi postao mandatar.

Izrazila je zabrinutost zbog toga što su je pojedini poslanici tokom razgovora obavestili o političkim i institucionalnim pritiscima kojima su bili izloženi. Najavila je da će konstituisanje osmog saziva Sabora biti održano 3. decembra.

Predsednica Hrvatske je danas u svom kabinetu na Pantovčaku primila čelnike parlamentarnih stranaka na konsultacije o davanju mandata za sastavljanje vlade.

Predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) i premijer Zoran Milanović izjavio je posle konsultacija da leva koalicija zasad ima 66 potpisa podrške i izrazio nadu da će se dogovoriti o podršci s Mostom.

Uz 56 poslanika SDP koalicije, Milanović ima podršku tri poslanika Istarskog demokratskog sabora, jednog reformista i šest od ukupno osam poslanika nacionalnih manjina. "To zasad nije dovoljno, idemo dalje s pregovorima", rekao je Milanović.

Upitan o raskolu unutar Samostalne demokratske srpske stranke oko podrške za sastavljanje vlade do kojeg je danas neočekivano došlo, Milanović je rekao da ne zna ništa o previranjima u toj stranci.

Do danas se najavljivalo da će tri poslanika srpske manjine dati potpis Milanoviću, ali je jedan od poslanika SDSS-a Mirko Rašković došao samostalno kod predsednice od koje je, kako je sam rekao novinarima, tražio da ga zaštiti od pritisaka pojedinaca.

Svoju podršku zasad nije dao nikome, kao ni poslanica albanske manjine.

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko nije hteo da kaže s koliko je potpisa podrške došao na konsultacije kod predsednice. On je rekao da očekuje da će za desetak dana sve biti gotovo i da će se dogovoriti s Mostom. Ponovio je da poslanici nacionalnih manjina treba da postupaju tako da zastupaju interese manjina, a ne da se ponašaju kao da su stranke.

Lider Mosta nezavisnih lista Božo Petrov izjavio je posle konsultacija da se ta stranka još nije opredelila za levu ili desnu koaliciju, već da i dalje insistira na reformskoj vladi HDZ-a, SDP-a i Mosta. Dodao je da od osvojenih 19 mandata, Most trenutno predstavlja 16 glasova, a o dodatnim će se znati do kraja sedmice.

Zbog tajnih pregovora sa liderom SDP-a Zoranom Milanović, iz Mosta je ranije isključen jedan od najistaknutijih članova te regionalne stranke, bivši zamenik predsednika HDZ Drago Prgomet, a s njim su zasad još dve poslanice Mosta.

Zasad nije poznato hoće li se i kome pridružiti po dva poslanika Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, stranke osuđenog za ratne zločine Branimira Glavaša, i stranka Milana Bandića 365-Stranka rada i solidarnosti. "Živi zid" još je ranije rekao da neće podržati nijednu političku stranku.

Prema Ustavu, mandat za sastavljanje Vlade predsednica poverava osobi koja uživa poverenje većine svih poslanika, odnosno najmanje njih 76.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво