Pupovac potpredsednik u Milanovićevoj vladi?

U danu konsultacija predsednice Kolinde Grabar Kitarović sa šefovima parlamentarnih stranaka o mandataru, u javnosti je procurila informacija da će koalicija okupljena oko SDP-a Zorana Milanovića Mostu nezavisnih lista ponuditi mesto predsednika Hrvatskog sabora, a Miloradu Pupovcu potpredsedničku poziciju u hrvatskoj vladi. Srbi u Hrvatskoj podeljeni na konsultacijama sa predsednicom Hrvatske.

Portal Dnevno.hr objavio je da je Milanović potpredsedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu, koga, kako se navodi, neizmerno ceni i u koga ima veliko poverenje, ponudio mesto potpredsednika buduće vlade.

Inače, hrvatski mediji su juče objavili da je sedam od osam poslanika manjinskih stranaka podržalo koaliciju okupljenu oko Milanovićevog SDP-a.

Milorad Pupovac u svemu tome ne vidi nikakav problem, a problema s njegovim ulaskom u sam vrh hrvatske politike nemaju ni brojni viđeniji članovi SDP-a, navodi Dnevno.hr.

Pozivajući se na neimenovani izvor iz levog centra, Jutarnji list piše da su u Mostu izašli s predlozima kako reformisati Hrvatsku, te da je stoga logično da im se ponudi predsedavajuća uloga u zakonodavnoj vlasti.

Prihvati li rukovodstvo Mosta tu ponudu, postavlja se pitanje ko bi se mogao naći na poziciji šefa parlamenta.

Po svemu sudeći, to bi bio Božo Petrov, koji je osnivač trećeg bloka, ili Robert Podolnjak kao poznati pravni stručnjak, navodi Jutarnji list.

Pupovac: SDSS neće dopustiti pritiske  

Srbi u Hrvatskoj na konsultacijama o formiranju vlade pred hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović pojavili su se na Pantovčaku u dve kolone - prvo je sa njom pričao potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac, a potom i izabrani poslanik te stranke Mirko Rašković.

Pupovac je za regionalnu TV N1 rekao da nije znao da Rašković dolazi na Pantovčak te napomenuo da je on za razgovor sa hrvatskom predsednicom imao saglasnost svih zastupnika srpske manjine.

Mirko Rašković tražio je od Kabineta predsednice da na konsultacije dođe sam te ga je Grabar-Kitarović primila i s njime odvojeno razgovarala. 

Pupovac je poručio je da ta stranka neće dopustiti nikakve pretnje i pritiske na poslanike iz redova Srba. Za sada nijedna od koalicija nema neophodnu natpolovičnu većinu od 76 zastupničkih mandata.

Pupovac, koji je potpredsednik SDSS-a i predsednik SNV-a, rekao je da su u toj stranci složni da podrže koaliciju oko Milanovićevog SDP-a.

"Predsednica se nije raspitivala o odluci zastupnika SDSS-a. Svi koji smo izabrani imamo prečeg posla nego da razmišljamo šta će raditi kada postanu poslanici. Od nas zavisi stabilnost buduće vlade. Predsednici sam rekao da nećemo dopustiti nikakve pritiske ni pretnje prema našim zastupnicima. Nisam ovde došao da ispitujem predsednicu nego da ona mene čuje", rekao je Pupovac.

Pupovac, koji je i predsednik Srpskog narodnog veća, kaže da nikakve pretnje ili pokušaj ograničavanja poslanika manjina nije u skladu s ustavom i dosadašnjom praksom.

"Svima koji to rade poručujem da onima koji žele ograničavati poslanike nacionalnih manjina da u tome neće uspeti i kompromitovaće moguću buduću suradnju", rekao je Pupovac.

Ukazao je da niko ne ograničava poslanike dijaspore, ali da se to pokušava na onima koji u Hrvatskoj žive i dele i dobro i zlo.

"Zašto je moj mandat od 15 hiljada glasova manje vredan od onog koji je dobio 200 ili 300 glasova. Kakva je to demokratija", zapitao je Pupovac.

U kabinetu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčaku danas su započete konsultacije s parlamentarnim stranakama za saziv Hrvatskog sabora i o davanju mandata za sastav buduće vlade.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво