"Nema sumnje da je budućnost Zapadnog Balkana u EU"

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je u Zagrebu da za njega nema nikakve sumnje da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Potpredsednik SAD Džozef Bajden smatra da je ulazak u EU i NATO najbolji način za unapređenje mira, blagostanja i bezbednosti u regionu.

U izjavi novinarima posle samita Brdo-Brioni Donald Tusk je rekao da je na skupu razgovarano o tome kako ostvariti proširenje EU i ulazak u NATO za zemlje koje to žele.

"Za mene nema sumnje da je budućnost Zapadnog Balkana u EU", rekao je Tusk.

Dvadeset godina posle Dejtonskog sporazuma, rekao je Tusk, evropske i evroatlanske integracije pomogle su u transformaciji jugoistočne Evrope.

"Ono što nam je danas najviše potrebno je stvarni napredak kako bi oživeli proces proširenja na zemlje kandidate i ubrzali evroatlanske integracije zemalja koje žele da uđu u NATO", dodao je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta je rekao da je potrebno sarađivati po pitanju migranata, ali i pretnji ekstremista.

Rekao je da zemlje jugoistočne Evrope ne mogu same da reše migrantsku krizu, jer je to globalni problem koji zahteva uključivanje SAD, Turske i afričkih zemalja.

"To područje u srcu Evrope suočava se s velikim prilivom izbeglica i migranata. Moramo da radimo zajedno u duhu saradnje i koordinacije. EU je spremna da pruži pomoć", rekao je Tusk. 

Dodao je da nedavni teroristički napadi "brutalno pokazuju" izazove koje predstavlja međunarodni terorizam i dodao da sveobuhvatni pristup treba da uključi reševanje pitanje radikalizacije, ekstremizma i stranih boraca.

"To je naša zajednička odgovornost", poručio je Tusk.

Istakao je da je obaranje ruskog aviona na tursko-sirijskoj granici stvorilo opasnu situaciju i dodao da kanali komunikacije moraju ostati otvoreni jer to može smanjiti napetosti i sprečiti slične incidente u budućnosti.

Tusk je rekao da sve resurse treba usmeriti na borbu protiv Islamske države. "To treba da bude zajednički cilj", dodao je.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ocenila je da je današnji samit bio dijalog jugoistočne Evrope, EU i SAD sa ciljem jačanja stabilnosti, sigurnosti i blagostanja u regionu jugoistočne Evrope.

Hrvatska predsednica je rekla da je ohrabrena predanošću koju su svi iskazali u podršci evropskim i evroatlantskim integracijama regiona i naglasila da je konsolidovanje Evrope moguće samo ako EU obuhvati i region jugoistočne Evrope.

Pozvala je da se više ne koristi termin Zapadni Balkan. Umesto toga region bi trebalo oslovljavati jugoistočna Evropa, što on i jeste, dodala je Kolinda Grabar Kitarović na kraju današnjeg samita.

Bajden: Članstvo u EU i NATO najbolji put za region

Potpredsednik SAD Džozef Bajden rekao je da je ulazak zemalja jugoistočne Evrope u EU i NATO najbolji način za unapređenje mira, blagostanja i bezbednosti u regionu.

"Sanjamo da će postojati Evropa koja će biti celovita, mirna i jedinstvena i smatramo da to nije moguće bez jugoistočne Evrope, Balkana. To je jemstvo da će postojati Evropa koja je celovita, jedinstvena i u miru", rekao je Bajden.

Podsećajući da su zemlje regiona različito napredovale u procesu evroatlantskih integracija, Bajden je rekao da SAD snažno podržavaju članstvo Crne Gore u NATO i da vrata tog vojnog saveza ostaju otvorena.

Bajden je naglasio da je region jugoistočne Evrope, kojim se bavi više od 25 godina, pretrpeo korenite promene.

Rekao je i da više ne vidi ljude koji pucaju jedni na druge, već ljude koji se međusobno šale. "To je korenita promena. To pokazuje da je moguća transformacija od nesuglasica ka saglasnosti", dodao je.

U zajedničkom obraćanju posle samita Procesa "Brdo-Brioni" sa predsednicima Hrvatske i Slovenije i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, potpredsednik SAD je ocenio da je sastanak bio produktivan i da mu se činilo da "sluša glas jedne porodice".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара