Srbin zauzeo mesto u Skupštini Beča

Novi saziv skupštine grada i pokrajine Beča položio je zakletvu, a među novim poslanicima je i prvi rodom iz Srbije Nemanja Damnjanović.

Nemanja Damnjanović, koji je, kao kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO), ušao u bečku skupštinu započeo je mandat koji je osvojio na prošlim izborima.

Damnjanović, rodom iz Kragujevca, ističe da je ulazak u skupštinu Beča istorijski događaj za Srbe u glavnom gradu Austrije, jer do sada nisu imali svog predstavnika ni u jednoj skupštini u Austriji.

"Do sada su samo Turci, koji su, moram priznati, odlično organizovani, za razliku od nas, bili prisutni na političkoj sceni Austrije, i zahvaljući tome i prihvaćeni od strane vlasti, to jest pre svega Socijaldemokratske partije (SPO) i Zelenih. Sada je došlo vreme da i Srbe prepoznaju svi kao bitan politički faktor u ovoj zemlji", istakao je Damnjanović u izjavi Tanjugu.

Inače, Damnjanović je pet godina aktivni član FPO i bio je odbornik u skupštini 11. bečkog okruga.

"U skupštini Beča zalagaću se posebno u oblastima integracije i sporta, kao i u vezi sa mladima. Potrebno je da omladinu sklonimo sa ulice i preusmerimo u sportske klubove. Takođe je bitno raditi na obrazovanju, kako ne bi prekidali pre vremena školovanje i bili motivisani da se što više obrazuju", najavljuje Damnjanović.

Ističe da što se bolje obrazuju mladik, to će imati veće šanse na tržištu rada, gde je situacija inače sve teža.

Damnjanović je ušao u Odbor za integraciju, a kao rezervni član, u odbore za evropske i međunarodne odnose Skupštine Beča, kao i sport, kulturu i nauku, a ujedno je i u Senatu za sport Beča.

Inače, na konstitutivnoj sednici bečke skupštine gradonačelnik Beča Mihael Hojpl dobio je svega 52 glasa, što znači da čak dva poslanika iz redova njegove stranke, to jest Zelenih koji su koalicioni partner, nisu glasala za njega.

Koalicija SPO i Zeleni imaju 54 od ukupno 100 poslanika u novom sazivu bečke skupštine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво