Sanader na slobodi posle tri godine pritvora

Bivši premijer i nekadašnji lider HDZ-a Ivo Sanader izašao je nešto posle 17.30 iz istražnog zatvora u Remetincu, gde je u pritvoru proveo tri godine.

Ivu Sanadera je ispred zatvora uz mnoštvo novinara, dočekala i nekolicina njegovih pristalica. Neki od njih su već u ranim poslepodnevnim satima ispred Remetinca istakli natpis na vetrobranskom staklu parkiranog automobila: "Ćaća dica te tvoja čekaju".

Sanader je po izlasku iz pritvorske jedinice rekao da se neće više baviti politikom i da je to završena stvar.

"Imam nekoliko sudskih postupaka i potpuno ću se orijentisati na te procese", rekao je nekadašnjih hrvatski premijer.

Sanader je rekao i da su prema njemu u pritvoru postupali korektno, da je bio i u zatvoru u Salzburgu, te da može da kaže, kako je rekao, i da u Hrvatskoj poštuju standarde.

Bivši hrvatski premijer je rekao i da niko nije dokazao krau novca koja mu se stavlja na teret, a povodom njegovih tvrdnji o političkom progonu kaže da stoji iza onoga što je govorio u sudnici.

"U to vreme, kad sam dao ostavku, rekao sam da stranka ne ide dobro i da ćemo izgubiti izbore. To se i dogodilo. Najavio sam da ću se jače angažovati u stranci, sazvano je Predsedništvo i izbačen sam iz stranke. (Jadranka) Kosor je nazvala Bajića i zatražila moj kazneni progon", naveo je Sanader.

Vanraspravno veće Župnijskog suda u Zagrebu ukinulo je ranije pritvor Sanaderu, a kako javljaju hrvatski mediji, vraćen mu je pasoš i izašao je bez plaćanja kaucije.

U obrazloženju odluke, Ustavni sud je naveo da je Sanaderu neustavno produžen istražni zatvor kada je krajem septembra ukinuta nepravosnažna presuda u slučaju "Fimi medija" i slučaj vraćen na ponovljeno suđenje zagrebačkom sudu.

Nekada najmoćniji hrvatski političar u pritvoru se bez prekida nalazi od kraja 2012.

Vrhovni sud je 30. septembra ukinuo prvostepene presude za korupciju bivšem premijeru i njegovoj bivšoj stranci Hrvatskoj demokratskoj zajednici zbog teške povrede krivičnog postupka i povrede prava na pošteno suđenje.

Ceo slučaj "Fimi medija", koji uključuje optužbe protiv još devet preduzeća i pojedinaca, vraćen je na ponovljeno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Sanaderu je, međutim, određen istražni zatvor zbog opasnosti od bekstva, koji je zamenjen kaucijom u iznosu od 1,6 miliona evra.

Odbrana je nekoliko puta vanraspravnom veću Županijskog suda nudila nekretnine u zamenu za kauciju, ali su do sada sve po žalbi tužilaštva odbijene zbog nepotpune dokumentacije ili neodgovarajuće procene vrednosti ponuđenih nekretnina.

Sanader je u slučaju "Fimi medija" bio osuđen na devet godina zatvora i oduzimanje oko dva miliona evra protivpravne imovinske koristi.

HDZ, kao prva stranka osuđena za korupciju, kažnjen je sa oko 660.000 evra i oduzimanjem oko 3,2 miliona evra nezakonite koristi.

Ustavni sud nedavno je ukinuo i prvu pravosnažnu presudu od osam i po godina zatvora bivšem premijeru u slučajevima "Hipo banka" i "Ina-MOL" i vratio ih na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

U toku mu je i suđenje u slučaju "Planinska" u kojem je optužen za primanje 17 miliona kuna "provizije", pošto je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ saborskog poslanika i vlasnika lanca mesara Stjepana Fiolića.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи