"Pokušavamo da ublažimo dramatičnu situaciju u Đevđeliji"

Na makedonsko-grčkoj granici incidenata juče i noćas nije bilo. Oko 2.000 migranata je i dalje na međunarodnoj pruzi, a rešenje situacije se ne nazire. Direktorka Centra za upravljanje u kriznim situacijama Vlade Republike Makedonije Suzana Saliju kaže da vlasti pokušavaju da ublaže humanitarnu katastrofu.

Suzana Saliju je, u intervjuu za RTS, rekla da je situacija u Đevđeliji trenutno dramatična.

"Ne možemo da rešimo ovaj problem, ali pomažemo koliko možemo da ublažimo ovu humanitarnu katastrofu. Makedonija je važna zemlja na balkanskoj ruti, ali cenimo da je bezbednosna situacija pod kontrolom", rekla je Saliju.

Dodala je da u oba prihvatna centra, u Đevđeliji i u Tabanovcima, pomažu brojne domaće i međunarodne humanitarne organizacije sa kojima makedonske vlasti koordiniraju.

"Lekove i medicinsku pomoć pružaju Ministarstvo zdravlja i ekipe Crvenog krsta, a teži slučajevi se smeštaju u bolnice u Kumanovu, Đevđeliji i Skoplju. Imamo i osam slučajeva porođaja migrantkinja i nadamo se da će jednog dana te bebe koje su se ovde rodile biti naši najveći prijatelji", kaže Saliju.

Objašnjava da je situacija na granici nepredvidiva.

"Nijedan migrant iz Sirije, Iraka, Avganistana nije vraćen. Svi oni dobijaju humanitarnu pomoć i transportujemo ih dalje, dok ekonomski migranti ostaju na liniji. To nije bila naša odluka, to je odluka Evropske unije i ostalih zemalja na balkanskoj ruti", istakla je Saliju.

Kako kaže, Makedonija ne želi da prebacuje probleme iz jednog centra u drugi, ili s jedne granice na drugu. U tom smislu, zadovoljna je saradnjom sa Srbijom.

"Saradnja sa srpskim kolegama je vrlo uspešna i fleksibilna i zbog toga smo veoma zahvalni", rekla je Saliju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво