"Razbijeni" teroristički centri u BiH

Austrijska i bosanskohercegovačka policija razbile su terorističke centre, zbog čega sada preti odmazda Islamske države, ukazuje bečki dnevnik "Kurir", navodeći da u BiH više nema salafističkih sela, koja su bila veza sa terorističkom organizacijom.

Kurir ocenjuje da bi napad na dvojicu vojnika u Sarajevu, koji je počinio Enes Omeragić, koji je povratnik iz rata u Siriji, odmazda za operaciju "Palmira", kojom su austrijska i bosanska policija razbile veliku mrežu za regrutovanje boraca za Islamsku državu.

Akcija je počela 2014. u Austriji, kada je 900 policajaca u Beču, Gracu i Lincu učestvovalo u hapšenju 29 osoba osumnjičenih za veze sa Islamskom državom.

Ta grupa, među kojima je i propovednač mržnje Mirsad Omerović iz Tutina, koji je osumnjičen da je imao direktnu vezu sa kalifom Islamske države Abu Bakr el Bagdadijem u Siriji, imala je veze sa Bosnom.

Omerović, koji je delovao pod islamskim "borbenim imenom" Ebu Tejma, osumnjičen je da je prikupljao finansijska sredstva za Islamsku državu, kao i da je regrutovao mlade džihadiste, a u Evropi gotovo nijedan odlazak džihadista u Siriju nije prošao bez njegove umešanosti.

Trag je policiju doveo do bosanskog sela Gornja Maoča, gde su bili ljudi za vezu sa Islamskom državom, prenosi Kurir dodajući da je Islamska država imala svoje centre i u selima kod Zenice, Bihaća i Brčkog.

Džihadistička sela i centri podrške Islamske države u Bosni razvili su se u bezbednosni rizik po čitavu Evropu.

Kurir je istražio aktuelno stanje u tim mestima i došao do zaključka da te terorističke ćelije više ne postoje, jer su ih razbile bosanske vlasti uz podršku Austrije.

U međuvremenu su ponovo sva poznata salafistička sela pod kontrolom policije, potvrđuju austrijske i nemačke diplomate, koje su asistirale bosanskim vlastima u akcijama.

General-major Johan Luif, komandant Eufora, potvrdio je Kuriru da su sva "ekstremistička sela" sada pod kontrolom. Time se stalo na put regrutovanju boraca za Islamsku državu, i broj onih mladih, spremnih da se priključe džihadu u Bosni je u padu, što je razvoj koji potvrđuje Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma Austrije.

Nakon razbijanja struktura poreklom iz Bosne, austrijske vlasti su fokus delovanja preusmerile na čečensku scenu u Austriji. Naime, polovina osoba koje su iz Austrije otputovale u džihad, a identifikovano ih je oko 250, poreklom su Čečeni.

Njihova struktura nije pogođena akcijom protiv bosanske ekstremističke scene.

Snažna mreža Čečena u Turskoj i Austriji i dalje se koristi za transfer džihadista u Siriju, tvrdi Kurir dodajući da je sprečavanje regrutovanja boraca najdelotvornije oružje u borbi protiv Islamske države, jer bez boraca iz inostranstva ta teroristička organizacija ne bi mogla preživeti u Siriji i Iraku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво