Ostojić: Zajednička registracija migranata urušila bi sistem

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić kaže da bi, sve dok balkanska ruta funkcioniše, uvođenje jedinstvene i zajedničke registracije migranata u samo jednoj zemlji urušilo kompletan sistem i da se to zasad ne spominje.

Ostojić je u Slavonskom Brodu istakao da to nije jednostavno, jer bi takva odluka menjala šengenske zakone i evropska pravila.

Na pitanje o eskalaciji problema na makedonsko-grčkoj granici, gde protestuju ljudi iz zemalja koje nisu pogođene ratom i koje Makedonija ne prihvata, Ostojić je istakao da ne treba govoriti o ekonomskim migrantima, već o osobama koje nemaju pravo na međunarodnu zaštitu jer dolaze iz sigurnih zemalja.

Hrvatski ministar smatra da bi Grčka takve migrante trebalo da prihvati u svojoj zemlji i da sačeka eventualne dalje odluke koje bi promenile trenutnu situaciju.

Ističe, da 98 posto izbeglica ipak stiže iz Sirije, Iraka i Avganistana.

Prema njegovim rečima, Hrvatska bi mogla da ima problem jedino ako se Nemačka vrati na trag Dablinskog sporazuma i takve migrante počne da vraća u zemlju prve registracije, odnosno Grčku.

Grci su se, kaže Ostojić, pokazali nehumanim prema izbeglicama, a Hrvatska je prva sledeća zemlja EU, pa bi mogli da ih vraćaju Hrvatskoj.

"To bi Hrvatsku pretvorilo u hotspot, ali mi se s time ne možemo složiti. Izbeglice su iz Srbije prvo ulazile u Mađarsku, a tek kasnije u Hrvatsku, pa mislimo da bi u tom slučaju migrante trebalo vratiti Mađarima", rekao je Ostojić.

Ministar je potvrdio kako je na sastanku u Briselu dogovorena potpuna i sistemska kontrola na spoljnim granicama Evropske unije, bez obzira na to da li je reč o državljanima EU ili drugih zemalja, pa će svi pasoši biti skenirani.

Ostojić je građane pozvao na razumevanje zbog mogućih dužih čekanja na granici.

Inače, zbog radova na izgradnji podvožnjaka u Slavonskom Brodu, migranti se od danas vozom prevoze iz Šida do Garčina, a onda presedaju u autobuse koji ih voze do kampa. U Hrvatsku je od početka izbegličke krize ušlo više od 436.000 izbeglica i migranata.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи