Migranti u Makedoniji zašili usne u znak protesta

Više ekonomskih migranata iz Irana, Kurdistana i Pakistana u Skoplju je zašilo sebi usne iglom i koncem, poručivši da ne odustaju od svojih namera da otputuju u neku od zemalja EU, javila je makedonska TV Telma.

Deo ekonomskih migranata blokiranih na grčko-makedonskoj granici skinulo se do pasa u znak protesta zbog odbijanja makedonskih vlasti da ih prime u zemlju.

Na ničijoj zemlji između Makedonije i Grčke blokirano je oko 1.300 izbeglica.

Pojedini migranti odbijaju i humanitarnu pomoć koja im se nudi – hranu, ćebad i vodu. Oni povremeno skandiraju "Nismo teroristi" i "Želimo slobodu".

Najpre Slovenija, potom Makedonija, a onda i Srbija i Hrvatska odlučile su prošle sedmice da ne propuštaju ekonomske migrante dajući prednost onima sa ratom zahvaćenih područja.

Više izbegličkih porodica, pretežno sa ženama i decom, vratilo se u Atinu, ali pristižu nove, javlja Televizija Telma.

Kako su objavili makedonski mediji, tokom jučerašnjeg dana u Makedoniju je ušlo ukupno 5.797 migranata, što je rekord tokom proteklih meseci, kada je više od 2.000 migranata dnevno ulazilo u Makedoniju iz Grčke.

U periodu od 19. juna do noćas u ponoć izdato je 276.306 potvrda, od čega 57.822 za decu u pratnji roditelja, kao i još 14.758 za decu koja putuju bez roditeljske pratnje.

U Odeljenju za azil juče je podneto pet novih zahteva državljana Avganistana, tako da od 19. juna ima ukupno 75 zahteva.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво