Ivanov zatražio hitnu pomoć EU za izbegličku krizu

Zvanično Skoplje snosi posledice "nefunkcionalnog mehanizma Unije" i nesprovođenja registracije migranata u zemlji članici Evropske unije, rekao je predsednik Mekedonije Dorđe Ivanov na sastanku sa Fransom Timermansom, prvim potpredsednikom Evropske komisije, saopšteno je iz kabineta makedonskog predsednika.

Makedonija će, kaže Đorđe Ivanov, i dalje poštovati međunarodne obaveze u lečenju migranata i vodiće računa o humanitarnom aspektu uprkos pretrpanosti objekata.

Od početka krize Makedonija se oslanja na vlastite resurse, dok pomoć EU izostaje, pa je u tom pogledu Ivanov zatražio hitnu tehničku i finansijsku pomoć, navodi se u saopštenju, preneli su makedonski mediji.

Ivanov je, kako se navodi, u Briselu rekao da je po njegovom mišljenju ključ rešenja u većoj kontroli spoljnjih granica EU i zatražio zajedničku strategiju EU i koordiniranu međunarodnu akciju za rešavanje problema.

Timermans je rekao da razume izazove sa kojima se Makedonija suočava u rešavanju krize izbeglica i migranata i naglasio da će se založiti za što hitnije pružanje pomoći i podrške iz EU.

Ivanov je rekao da je krajnje vreme da Makedonija nastavi proces integracije.

Što se tiče najnovijeg izveštaja Evropske komisije o napredovanju Makedonije, Ivanov je rekao da očekuje da se svi društveni i politički subjekati u zemlji u potpunosti posvete savladavanju prigovora iz izveštaja i izrazio očekivanje da će posle izbora Republika Makedonija konačno dobiti datum za početak pregovora.

Ivanov je prethodno predsedniku Saveta EU Donaldu Tusku rekao da je Makedonija školski primer za to kako ne treba tretirati zemlje kandidate za članstvo u EU.
 
Ivanov je, preneo je makedonski portal Tajm, Tusku rekao da je njegova poseta Skoplju zakasnela pošto su građani umorni od blokade evropskih integracija i neodlučnosti Saveta EU, preneli su makedonski mediji.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво