Crna Gora priznala Kosovo

Vlada Crne Gore večeras je jednoglasno donela odluku o priznanju Kosova, saopštio je ministar inostranih poslova Milan Roćen. Srbija će uskratiti gostoprimstvo amabasadoru Crne Gore u Beogradu, izjavio Vuk Jeremić.

Vlada s premijerom Milom Đukanovićem na čelu takvu odluku je donela samo dan nakon što je Generalna skupština UN izglasala predlog Srbije da se jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije stavlja u nadležnost Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Ministar inostranih poslova Milan Roćen je rekao da je vlada usvojila zajedničku izjavu Makedonije i Crne Gore o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Odluka o priznanju "nezavisne suverene države Kosovo" donesena je jednoglasno, rekao je Roćen.

On je, takođe, izjavio da će, prema njegovim informacijama, i vlada Makedonije večeras doneti odluku o priznanju Kosova. 

Od takve odluke Đukanovića nisu uspeli da odvrate ni predstavnici crnogorske parlamentarne opozicije sa kojima je on danas imao jednoiposatni razgovor u pauzi sednice vlade. Preneli su mu da takvu odluku nikada neće priznati.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić najavio je večeras da će prva mera Srbije prema potezu Podgorice biti uskraćivanje gostoprimstva amabasadoru Crne gore u Beogradu.

Hronika najavljenog priznanja

Da nema dileme da će Crna Gora priznati Kosovo još prošlog petka su u parlamentu najavili premijer Milo Đukanović i šef diplomatije Milan Roćen, a prekjuče i šef države Filip Vujanović.

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je današnjim "Vijestima" rekao da je priznanje Kosova neraskidivi deo obaveza Crne Gore i doprinosa regionalnoj stabilnosti.

"Ne vidim drugi način da se doprinese toj stabilnosti nego kroz jasno određenje prema nezavisnosti Kosova", smatra Krivokapić.

Napomenuvši da je reč o političkoj, a ne pravnoj odluci, Krivokapić je precizirao da je priznanje država "u domenu političkog suvereniteta svake države I mislim da je to deo naših evropskih integracija".

"Crna Gora u skladu sa svojim nacionalnim interesima treba da ide dalje u realizaciju puta ka EU i NATO. Sastavni dio toga je naš odnos prema regionalnoj stabilnosti, a ključni element regionalne stabilnosti trenutno je Kosovo", istakao je Krivokapić.

Број коментара 95

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара