Читај ми!

U Sloveniju ušlo 3.000 izbeglica

Posle zatvaranja mađarsko-hrvatske granice, u Sloveniju je ušlo oko 3.000 ljudi, uglavnom preko tri granična prelaza, saopštila je slovenačka policija. Predviđa se da će tokom vikenda u Austriju ući do 4.000 izbeglica na jugu, pre svega preko pokrajine Štajerske.

Posle identifikacije, izbeglice se prebacuju u prihvatni centar blizu granice sa Austrijom. U Sloveniju je ušao prvi voz sa izbeglicama koji je stigao u jedno mesto na reci Dravi. Premijer Miro Cerar rekao je da će njegova zemlja prihvatati izbeglice sa Bliskog istoka sve dok Austrija i Nemačka ne budu zatvarale svoje granice.

"Na proteklom samitu Evropske unije sam upozorio da, ako bude strožeg režima na granici Austrije i Nemačke, onda će biti i između Slovenije i Hrvatske, pa postoji opasnost od domino efekta. Slovenija nije u vanrednom stanju, pokušavamo da smirimo situaciju što je više moguće", kaže premijer Slovenije Miro Cerar.

Slovenačka vlada je donela odluku o dnevnoj kvoti za prihvat izbeglica.

"Sve izbeglice su registrovane i prebačene u prihvatni centar. Vojnici će patrolirati zajedno sa policijom ali u ovom trenutku nemamo nikakvih problema i potrebe za vojskom. Prema odluci slovenačke vlade, dnevno ćemo moći da prihvatimo od 200 do najviše 2.500 migranata", ističe državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Šefič.

U registracionom centru Guskovlje su i pripadnici Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice.

"Izbeglice su u dobrom stanju. Ovde su dobili hranu, vodu i ćebad jer je danas hladno", kaže Karolin van Buren iz Visokog komesarijata UN za izbeglice.

Izbeglica iz Iraka Marjam Rad nada se da će najviše za dva dana da krene za Nemačku.

Slovenačke vlasti potvrdile su da komunikacija sa Hrvatskom protiču u redu, a izbeglice bez teškoća iz Šentilja i Gornje Radgone nastavljaju put ka Austriji.

Predviđa se da će tokom vikenda u tu zemlju ući do 4.000 izbeglica na jugu, pre svega preko pokrajine Štajerske. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво