Читај ми!

Ostojić za RTS: Hrvatska neće praviti probleme Srbiji

Autobusi sa migrantima iz Tovarnika stižu redovno u prihvatni centar u Opatovcu, a nakon nekoliko sati se upućuju ka Sloveniji. Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić rekao je izveštaču RTS-a da se Mađarska neprihvatljivo ponaša, van svih evropskih standarda. Hrvatska neće praviti probleme Srbiji, poručuje Ostojić.

Migranti iz pravca Srbije, iz Tovarnika, pristižu u Opatovac. Nekoliko sati kasnije, oni nastavljaju put ka graničnim prelazima sa Slovenijom. Izveštač RTS-a kaže da je taj prihvatni centar trenutno prazan.

Mirno je i na graničnom prelazu Baranjsko Petrovo Selo sa Mađarskom. Nema saobraćaja, ni migranata.

Dopisnik RTS-a razgovarao je sa ministrom unutrašnjih poslova Hrvatske Rankom Ostojićem, koji je izjavio da je Mađarska zatvaranjem granice pokazala svoje najgore lice. To je, ocenjuje, neprihvatljivo ponašanje, van svih standarda.

"Ja sam uveren da cela priča poput domino efekta se preliva iz jednog dvorišta u drugo, samo jedinstvena akcija koja se može ostvariti na grčko-turskoj granici, zaustavljanjem priliva, davanjem sredstava Jordanu, Libanu i Turskoj može sprečiti izbegličke valove", rekao je Ostojić

Istakao je i da Hrvatska neće praviti probleme Srbiji, i naglasio da je Zagreb pokazao da može da donosi odluke.

"Hrvatska nije nikad bila u situaciji da pravi bilo kome probleme. Mi smo pokazali da možemo donosti poteze, ali mislim da je to nepotrebno. Ovde je mnogo važnije da se ovakva saradnja nastavi, uredno, bez sile, stvari se mogu kanalizovati i rešavati", naveo je Ostojić.

Ranije danas, Ostojić je u izjavi Večernjem listu demantovao pisanje pojedinih hrvatskih medija da je Hrvatska zatvorila "zelenu granicu" sa Srbijom kod Bapske. Ostojić je rekao i da se situacija s prilivom izbeglica iz Srbije i transportom prema Sloveniji polako normalizuje.

Na novinarsko pitanje da prokomentariše izjave iz Slovenije da tamošnja vlada nema plan C, Ostojić je rekao da je transport i prihvat izbeglica dogovoren na operativnoj bazi sa slovenskom policijom.

"To je hrvatski plan C, a ne slovenački. Oni nisu imali ni plan A, ni plan B. Sa slovenačkom stranom dogovoren je prihvat izbeglica na tri granična prelaza i toga ćemo se držati", rekao je Ostojić.

Predstavnici UNHCR-a na licu mesta pomažu vlastima da zbrinu migrante.

"Na raspolaganju su voda, hrana, obuća i odeća, ćebad, tako da su zbrinuti za zimu, jer ,mnogi su krenuli u letnjim uslovima i nisu pripremljeni za ove temperature", kaže portparol UNHCR-a Melita Šunjić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво