Читај ми!

FPO pobednik bečkih izbora

Prema konačnim rezultatima bečkih izbora Socijaldemokratska partija Austrije osvojila je 38,59 odsto glasova. Na drugom mestu je FPO sa 30,79 odsto glasova, a na trećoj poziciji je stranka Zelenih sa 11,84 odsto glasova.

Prebrojavanje glasova predatih putem pošte na nedeljnim izborima za lokalne, gradske i pokrajinske vlasti Beča neznatno su promenile ishod glasanja – jedan mandat Slobodarske partije (FPO) prešao je na Zelene, ali su slobodarci dobili mesto zamenika gradonačelnika, prenosi Tanjug.

Oni su takođe zadržali mogućnost blokiranja odluka time što drže jednu trećinu poslaničkih mesta u budućem sazivu pokrajinske i gradske skupštine.

Prema danas objavljenim zvaničnim konačnim rezultatima, Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) pobedila je na izborima osvojivši 38,59 odsto glasova, ali uz veliki gubitak od 4,75 odsto glasova u poređenju sa izborima 2010.

Socijaldemokrate time su dobile 44 mandata u novom skupštinskom sazivu. Na drugom mestu je FPO sa 30,79 odsto glasova, što je rast od 5,02 procenata u odnosu na 2010. Stranka je osvojila 34 poslaničkih mesta.

Ovo je najbolji rezultat u istoriji FPO koja je po prvi put u Beču prešla 30 odsto.

Na trećoj poziciji je stranka Zelenih sa 11,84 odsto glasova, odnosno gubitkom od 0,80 procenata.

Zeleni, koji su do sada vladali uz SPO, osvojili su time 10 poslaničkih mesta, čime mogu ponovo postati "manji" koalicioni partner u saradnji sa socijaldemokratama.

Na četvrto mesto pala je Narodna partija Austrije (OVP) koja je osvojila 9,24 odsto glasova i izugubila 4,75 procenata, osvojivši samo 7 mandata.

U skupštinu Beč ušla je još nova stranka "Neos" koja je prešla cenzus sa 6,16 odsto glasova, osvojivši pet poslaničkih mesta.

Izlaznost na izborima iznosila je 74,75 odsto, što je u odnosu na 2010. više za 7,12 odsto, saopštila je Izborna komisija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво