Читај ми!

Lazar: Ograda na granici sa Hrvatskom praktično završena

Ograda duž mađarsko-hrvatske granice je 99 odsto završena, rekao je šef kabineta mađarskog premijera Janoš Lazar, prenela je agencija MTI. Mađarska dozvolila da vojnici članica EU i NATO-a brane njene granice

Mađarska vlada je usred međunarodnih konsultacija o koracima koji treba da budu preduzeti na sprovođenju bezbednosti duž granice, rekao je Lazar, prenosi Tanjug.

Plan Mađarske je da južna granica zone "Šengena" sa Hrvatskom bude zaštićena zajedno sa snagama država članica Višegradske grupe.

Lazar je istakao da je Mađarska izložena organizovanoj akciji krijumčara ljudi, uz intenzivno učešće hrvatske države.

Dodao je da je lako zamislivo da bi do kraja godine 600.000 ilegalnih migranata moglo da stigne u Mađarsku.

Mađarska vlada je uredbom odobrila da vojnici članica Evropske unije i NATO-a pomažu u odbrani granica u toku izbegličke krize.

U uredbi se navodi da do 1.000 vojnika iz zemalja saveznica može do 15. marta učestvovati u operaciji "Zajednička volja" za odbranu granice.

Zadatak stranih vojnika će biti da učestvuju u zajedničkim vežbama kao i da direktno pomažu mađarskim vojnicima na granici. Oko 4.700 mađarskih vojnika je razmešteno na granici sa Srbijom i Hrvatskom.

Šef odbora za spoljnu politiku mađarskog parlamenta Žolt Nemet rekao je da nema ničeg neobičnog u tome da jedna članica EU brani granicu koju deli s drugom članicom.

"EU mora biti u stanju da brani granične delove koje neke zemlje ne mogu da zaštite od migranata", rekao je Nemet ranije ove nedelje. Oko 330.000 migranata ušlo je u Mađarsku ove godine.

Češka je danas ponudila Mađarskoj da pošalje još 100 vojnika i 50 policajaca koji bi pomogli u obezbeđenju šengenske granice pred talasom izbeglica, a očekuje se da će i Slovačka i Poljska ponuditi pomoć.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара