Linta: Hrvatska nespremna da se suoči sa sramnom prošlošću

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta smatra da odluka Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), čiji je osnivač osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš, o formiranju stranačke garde, predstavlja još jedan dokaz da Hrvatska nije spremna da se suoči sa sramnom prošlošću.

Linta apeluje na Evropsku uniju da konačno stavi do znanja Hrvatskoj da mora ispuniti obaveze o kažnjavanju ubica srpskih civila i zarobljenika koje je preuzela potpisivanjem Ugovora o pristupanju EU krajem 2011. godine, prenosi Tanjug.

"Stranačka garda HDSSB u crnim uniformama je jasna poruka da Glavaš, članovi stranke i njihove brojne pristalice smatraju da su ustaše bili borci za hrvatsku slobodu, a ne najveća ljaga u istoriji hrvatskog naroda zbog izvršenog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima", rekao je Linta u saopštenju.

Članovima garde, kako je rekao Linta, nedostaje samo da na svojim kapama stave ustaški simbol - slovo "U" i da se više ni po čemu ne razlikuju od svojih idola iz zločinačke NDH.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica ocenjuje da je Hrvatska država u kojoj je normalno da ubica osiječkih Srba Branimir Glavaš bude na slobodi, da se nekažnjeno fotografiše ispod slike Ante Pavelića i pije vino iz flaše sa likom Adolfa Hitlera i na taj način širi nacionalnu mržnju i netrpeljivost.

Osuđenik za ratni zločin Branimir Glavaš u tajnosti organizuje vežbe mladića okupljanih u Slavonsku sokolsku gardu, preneli su juče hrvatski mediji, na šta Glavaš odgovara da je reč o unutarstranačkoj sportsko-rekrativnoj sekciji HDSSB-a.

"Pozor! Slavonska sokolska gardo, Domovini verni!", čuje se zapovednički glas koji odzvanja u praznoj sportskoj dvorani Obrtničke škole u Osijeku, na šta 30 mladića obučenih u crne uniforme s crnim beretkama na glavama odgovara "Uvek verni".

Na levoj ruci uniforme im je grb, a na prsluku s leve strane natpis Slavonska sokolska garda ispod kojeg je logo HDSSB-a, stranke koju je utemeljio Branimir Glavaš koji i lično nadgleda pripreme, kako saznaje Jutarnji list, počasne jedinice koja se priprema za svoje prvo javno predstavljanje danas, na Saboru stranke u osječkoj dvorani Zrinjevac.

Kako prenosi zagrebački portal Dnevnik, reč je o jedinici koja izgleda kao prava vojna jedinica, jedino što nemaju oružje, već u rukama drže stranačke i državne zastave.

Iz HDSSB-a poručuju da se ne događa ništa posebno i da su to samo pripreme za Sabor.

Iako svojim rečima nastoje da minorizuju to što pripremaju, primećuje Jutarnji, činjenica da su u Glavaševoj stranci odlučili da organizuju jedinicu koja po mnogo čemu podseća na vojsku i nosi vojne konotacije, sama po sebi izaziva pozornost javnosti.

Komentarišući osnivanje Slavonske sokolske garde, Glavaš je u emisiji "Novi dan" poručio da nije reč ni o kakvoj "tajnoj vojsci", već o sportsko-rekreativnoj sekciji koja će biti u funkciji sporta i stranke, koja će okuplljati mladež i iskazati se na sportsko-humanitarnom planu, prenosi regionalna televizija N1.

Upitan čemu danas garda u crnim uniformama i kakve veze takva odeća ima sa sportskim klubom, odgovorio je da su u stranci vodili raspravu da li da budu u duginim bojama ili crnim bojama, ali da su se odlučili na crnu jer bi, kaže, dugine boje slale neke poruke koje bi im razbile stranku, a crna boja deluje elegantno i svečano.

"Spremni smo i da Ministarstvo uprave kaže svoju reč, ali ja vas uveravam da smo mi ozbiljna politička stranka i da će ova sekcija delovati u skladu sa zakonom. Ne bežimo od toga da će biti ovakvih ili onakvih utisaka", poručuje Glavaš koji je početkom godine pušten iz zatvora u Mostaru gde je služio kaznu zbog ratnog zločina počinjenog nad Srbima u Osijeku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво