Читај ми!

Potreban zajednički odgovor na terorističku pretnju

Ratni sukobi širom sveta, nova dinamika terorizma, kao i sve češći odlasci Evropljana na strana ratišta predstavljaju veliki izazov za zemlje jugoistočne Evrope, rečeno je na međunarodnoj konferenciji o teroristima u Sarajevu. Odgovor na tu bezbednosnu pretnju mora biti organizovan, poručeno je sa skupa.

Ratni sukobi širom sveta, nova dinamika terorizma, i odlasci Evropljana na strana ratišta pokazali su da nijedna država ne može sama da pruži adekvatan odgovor i rešenje za novonastale bezbednosne pretnje, smatraju učesnici konferencije "Strani teroristički borci - izazovi za jugoistočnu Evropu", prenosi Tanjug.

Konferenciju su organizovali Misija OEBS-a u BiH, Centar za bezbednosnu saradnju i Ministarstvo bezbednosti Bosne i Hercegovine.

Zamenik ministra bezbednosti BiH Mijo Krešić rekao je da BiH ne priznaje, niti smatra da sme da postoji opravdanje za bilo kakav oblik terorizma, te da ta zemlja na nacionalnom, ali i na međunarodnom nivou doprinosi globalnim antiterorističkim merama.

Kako kaže Krešić, termin "strani teroristički borci" u BiH nije novost, ali zabrinjava što je u poslednje vreme relativno veliki broj građana u kratkom vremenskom roku odlučio da se pridruži Islamskoj državi i drugim terorističkim organizacijama.

Istakao je da poslednji teroristički napadi u Evropi, među njima i napad na policijsku stanicu u Zvorniku u BiH, pokazuju jasnu vezu između aktivnosti stranih terorističkih boraca i onih koji su počinili terorističko delo.

Prema njegovim rečima, u globalnom kontekstu sve više se prepoznaje jasna veza između stranih terorističkih boraca i organizacija poput Islamske države i El Nusre sa organizovanim kriminalom.

Krešić ističe da je BiH donela zakone kojima se sprečavaju terorističke aktivnosti i podsetio da se trenutno vodi tri predmeta protiv ukupno 17 osoba pred sudom BiH zbog terorizma i podsticanja terorizma, kao i da je juče izrečena prva presuda u predmetu "Erdić i drugi".

Dodaje da BiH još nije suočena sa izbegličkom krizom i ne očekuje neku promenu u tom smislu jer nije pogodna za tranzit izbeglica ka razvijenim zemljama EU.

Povećan broj boraca na stranim ratištima 

Direktor Centra za bezbednosnu saradnju RACVIAC ambasador Branimir Mandić rekao je da se broj ljudi koji su borci na stranim ratištima povećao, i da to zahteva organizovan i koordiniran odgovor svih činilaca države, ali i međunarodnu saradnju.

Navodi da je Rezolucija 2178 SB UN dala preporuke kako bi se zaustavio tok stranih boraca, identifikovale dobre prakse i tehnička pomoć državama.

Kako je rekao, u borbi protiv stranih boraca važna je međuagencijska saradnja i razmena informacija, kao i zaustavljanje finansiranja terorizma, ali i onemogućavanje korišćenja interneta u te svrhe.

Mandić je istakao da je dijalog na svim nivoima po tom pitanju najvažniji, te da se mora razvijati saradnja među državama u rešavanju te pretnje.

Šef Misije OEBS-a u BiH ambasador Džonatan Mur istakao je da je važno da se celo društvo uključi u borbu protiv terorizma i sprečavanje mladih da krenu tim putem.

Naveo je da strani borci nisu jedina pretnja bezbednosti, i podsetio da je napad na policijsku stanicu u Zvorniku izvršio mladić koji nikad nije bio u Siriji ili na ratištima Bliskog istoka.

Mur je istakao da je jaka poruka tolerancije, koju su poslali načelnik i verske zajednice, posle napada sprečila eskalaciju tenzija i omogućila da grad krene dalje.

Dodaje da je u sprečavanju terorizma važno da postoji saradnja i na nacionalnom i na lokalnom nivou, kao i kontakt sa opštinama, školama i verskim zajenicama.

Međunarodna konferencija "Strani teroristički borci - izazovi za jugoistočnu Evropu" okuplja više od stotinu učesnika, stručnjaka iz oblasti bezbednosti i borbe protiv terorizma, diplomata, kao i predstavnika akademske zajednice i nevladinog sektora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво