Читај ми!

Đukanović: Protesti opozicije anticrnogorski

Premijer Crne Gore Milo Đukanović, u intervjuu Radiju Crne Gore okarakterisao je proteste opozicionog Demokratskog fronta kao "anticrnogorske, anti-NATO i antidemokratske". Ocenio je da je njihov cilj da se "mimo demokratskih pravila, vaninstitucionalno" promeni vlast u Crnoj Gori.

Milo Đukanović je rekao da je podrška protestima došla "samo sa jedne adrese", iz Beograda, "i to ne zvanične", što je potvrda dobrih odnosa sa Srbijom, prenosi Beta.

Naveo je da je proteste podržala Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice koji je "pokušao da osujeti" crnogorski put osamostaljenja, zbog čega Đukanović zaključuje da se organizator protesta "oslanja na anticrnogorske strukture u okruženju".

Ocenu o "anti-NATO protestima" Đukanović je ilustrovao podrškom koju je govorom u nedelju uveče organizatorima dao mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohije, koji je i tom prilikom izrazio negativan stav prema EU i NATO integraciji.

Crnogorski premijer smatra da to što su protesti mirni "ne znači i da su demokratski" i ocenjuje da se "dogodilo nekoliko kršenja" ustava i zakona s ciljem da se vlast isprovocira na reakciju, a organizator sebe dovede u poziciju žrtve. 

U tom smislu, podsetio je da je opozicija u Podgorici prošetala užim centrom grada, i pored toga što je okupljanje dozvoljeno isključivo ispred Skupštine, te da su u ponedeljak, iako je policija zabranila, održane protestne šetnje u nekoliko gradova. 

"Vlast postupa ispravno i ne naseda na provokacije", rekao je Đukanović i ocenio da je time što je dozvolila višednednevna okupljanja ispred parlamenta vlast pokazala "demokratski kapacitet". 

Zahteve za ostavku vlade i formiranje prelazne okarakterisao je kao ultimatum nekoga ko "ima šest do 10 procenata podrške", na šta vlast neće pristati. 

Proteste Demokratskog fronta nazvao je neodgovornim i ocenio da je izraz "nemoći opozicije u Crnoj Gori da dođe na vlast", ali i o tome da se opozicija, "a posebno DF osećaju nemoćnim i u odnosu na prestojeće izbore".

Redovni parlamentarni izbori trebalo bi da se održe na proleće iduće godine.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи