Читај ми!

Salcburgu preti humanitarna katastrofa

Pošto je Nemačka odlučila da od ponedeljka ukine vanredne vozove za izbeglice iz Salcburga, ovom gradu preti humanitarna katastrofa, upozorava gradonačelnik tog grada Hajnc Šaden.

Ukidanje vozova zaoštrilo bi situaciju na železničkoj stanici u Salcburgu, na koju dnevno pristiže oko 2.000 izbeglica, prenosi Tanjug.

Humanitarne organizacije i nadležne vlasti već rade na granicama svojih kapaciteta, upozoravaju u Salcburgu.

"Crveni krst i Karitas već govore o humanitarnoj i sanitarnoj katastrofi koja se najavljuje na granici ka Frajlasingu. To nam preti i na železničkoj stanici, ako budu dolazili dalji vozovi iz Beča, Graca ili Filaha", upozorava gradonačelnik Salcburga Hajnc Šaden.

Već par dana su vlasti Salcburga apelovale na Beč i jug Austrije da uspore dalji transport izbeglica u pravcu Salcburga.

Nakon što je garaža železničke stanice danima bila prepuna, sa više od 1.000 izbeglica, Grad je odlučio da iz humanitarnih, higijenskih i bezbednosno-tehničkih razloga broj ograniči na 800.

U subotu veče su salcburške vlasti saznale da će Nemačka obustaviti vanredne vozove, o čemu je informisano i Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje nije želelo da potvrdi ovu vest.

Doskoro su vanredni vozovi, prema podacima austrijske železnice, transportovali u Nemačku oko 1.200 izbeglica od 2.000 koliko dnevno pristiže u Salcburg.

Ostatak izbeglica drugim sredstvima pokušava da se domogne Nemačke preko prelaza Frajlasing, gde moraju da čekaju više sati kako bi izašli iz Austrije.

Šaden zahteva od pokrajinske institucije za vanredne situacije da izradi strukture za snabdevanje u pograničnom pojasu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво