Читај ми!

Ostojić poručio Srbiji da ne muči izbeglice

Iz Srbije u Hrvatsku pristiže znatno manji broj izbeglica u odnosu na pre 10 dana, rekao je ministar policije Ranko Ostojić. Ne mučite izbeglice, već ih šaljite i ka Mađarskoj, poručio je Ostojić Srbiji.

Ranko Ostojić smatra da bi Srbija trebalo da usmerava izbeglice i na severnu granicu Srbije ka Mađarskoj, a ne smo prema Hrvatskoj, prenosi Tanjug.

"Poruka je stalna. Ne mučite ljude i ne tranzitirajte ih u Hrvatsku pa da ih mi onda šaljemo u Mađarsku. Rešite do direktno", poručio je Ostojić srpskoj strani.

Napomenuo je da su srpski prihvatni centri prazni, kao i Principovac kod Šida, u kojem je u četvrtak bilo, kako je naveo, dvestotinak osoba ali samo dok je trajala "predstava za novinare".

Ostojić je ponovio kako je ključno reštiti priliv izbeglica i migranata u Grčkoj.  

Hrvatski ministar policije je potvrdio da je pre nekoliko dana Hrvatska započela s pripremama za doček migranata na jugu te zemlje, za slučaj da se otvori nova izbeglička ruta.

"Ako zatreba za prihvat izbeglica, spreman je prihvatni centar na Prevlaci, a reč je o vojnim objektima koji imaju svu potrebnu infrastrukturu", rekao je Ostojić, a preneo portal Indeks.

Uveren je i da će, ako dođe do takve situacije, Hrvatska ostvariti "mnogo bolju komunikaciju sa Crnom Gorom nego što je sada ima sa Srbijom".

"Nema potrebe da sada o tome govorimo. Tamo nemamo još ni jednu osobu niti ja ikoga pozivam da tamo dođe. Kamo sreće da sve ono što smo dole u Prevlaci pripremili ne bude uopšte aktivirano", rekao je Ostojić. 

Pozivajući se na procene MUP-a Hrvatske, portal navodi da bi, zbog blokade mađarske granice, ali i nadolazećih hladnih i kišnih dana može očekivati da će izbeglice iz Grčke, odnosno Turske krenuti toplom rutom, uz more preko Albanije i Crne Gore.

Zbog toga su se, kako se navodi, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji počeli pripremati za prihvat izbeglica. Onde ih očekuju od tri do pet hiljada dnevno.

U kampu u Opatovcu, po podacima policije, nalazi se trenutno petstotinak osoba, a jutros iza 9.00 sati pristigla je jedna grupa od njih 20.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво