Читај ми!

Tajni snimak holandskog novinara u hrvatskom kampu

Objavljen video-snimak loših uslova u jednom hrvatskom izbegličkom kampu, koji je napravio holandski novinar libanskog porekla. Dani Gosen je u kamp ušao predstavljajući se lažno kao izbeglica iz Sirije.

Novinar koji radi za holandski televizijski šou "3onderzekt" navodi da je uspeo da u utorak uđe u izbeglički kamp na hrvatsko-srpskoj granici bez ikakvih papira, gde se predstavio kao Kalid Gasan, prošao medicinske testove i administrativne procedure, snimajući tajno ceo proces, prenosi Tanjug.

Na video-snimku vidi se novinar Dani Gosen kako drži identifikacioni papir na kome je ispisan broj 2927 i ime Kalid Gasan.

"Ovo je neverovatno. Upravo sam se registrovao kao izbeglica iz Sirije. I još sam student. A imam 34 godine", kaže Gosen na snimku.

Holandski novinar je na snimku zabeležio i uslove u kojima izbeglice žive, spavajući na podu okruženi ogradama, koje opisuje kao "nehumane".

Neke od izbeglica su mu se požalile da se u kampu, koji su nazvale zatvorom, nalaze već devet dana i pri tom naglasile da u objektu nema hrane, preneli su hrvatski mediji.

"Unutar sam kampa i šokiran sam. Ono što vidim je totalno apsurdno. Ljudi leže jedni na drugima. Ovo je neverovatno. Ovo je nehumano", zaključuje Gosen na snimku.

Veruje se da se izbeglički kamp nalazi u Opatovcu, selu na istoku Hrvatske, objavila je na Tviteru holandska političarka Judit Sargentini.

Video-snimak je objavio Njuzvik, koji nije mogao da potvrdi njegovu autentičnost.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво