Hrvatska se priprema za dolazak izbeglica južnom trasom

Iz Dubrovačko-neretvanske županije saopšteno je da su u toku pripreme za prihvat tri do pet hiljada izbeglica, koje će, kako se očekuje, krenuti na "južnu trasu". Hrvatski mediji navode da bi izbeglice iz Grčke mogle krenuti rutom uz more preko Albanije i Crne Gore.

"Imamo informacije kako same izbeglice razmatraju da se u slučaju lošeg vremena i nastavka blokade granice u Mađarskoj, kao i nastavka ove situacije na hrvatsko-srpskoj granici, spuste na donju trasu", saopštili su juče iz Dubrovačko-neretvanske županije pomenute za Jutarnji list, prenosi Tanjug.

Južna ruta bi, kao se navodi, išla preko Albanije, Crne Gore i u Hrvatsku, a pretpostavlja se da bi izbeglice mogle da ulaze na graničnim prelazima u Konavlima, a druga varijanta da će ići na Neretvu.

U Hrvatsku bi izbeglice iz Grčke, odnosno Turske, ulazile na graničnim prelazima u Vitaljini, Gornjem Brgatu i Novim Selima.

Kako se ističe u dokumentaciji županijskog štaba za zaštitu i spasavanje, za prihvat izbeglica se predlaže poluostrvo Prevlaka, gde vec postoji sva potrebna infrastruktura.

Pripreme na Prevlaci već su počele i radovi su u punom jeku. Smatra se da bi deo migranata mogao stići i morem.

U tom slučaju će se njihov prihvat obaviti u Dubrovniku, u lučkom području ispod mosta Dubrovnik.

U kuloarima se može čuti da se za prihvat izbeglica koji bi u Hrvatsku dolazili morem spominje i Lastovo - najudaljenije naseljeno hrvatsko ostrvo (na kojem se nalazi napuštena baza bivše jugoslovenske vojske), koje bi moglo da postane hrvatska Lampeduza.

U Hrvatsku za 10 dana ušlo 65.000 izbeglica

Hrvatsku je u prethodnih 10 dana ušlo gotovo 65.000 izbeglica, a samo tokom jučerašnjeg dana njih oko 10.000, saopštila je hrvatska policija, prenosi Beta.

Najviše izbeglica u Hrvatsku iz Srbije pristiže preko područja Tovarnika, Iloka i Strošinaca.

Izbeglice i migranti koji uđu preko Bapske kod Iloka najpre se preovoze u Opatovac, dok je za one koji uđu preko Tovarnika odmah organizovan prevoz do mađarske granice.

U Opatovac je tokom noći stiglo oko 1.500 izbeglica, a trenutno ih je tamo oko 500. Kamp može da primi oko 5.000 ljudi.

Iz Opatovca se izbeglice organizovano prevoze prema graničnim prelazima s Mađarskom Botovo, Terezino Polje i Baranjsko Petrovo Selo.

Na taj način je i najveći broj izbeglica izašao iz Hrvatske, i dalje preko Mađarske otišao u Austriju i druge zapadne evropske zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи