Читај ми!

Bugarska pravoslavna crkva: Ne puštati više izbeglice

Vlasti ne bi trebalo da puštaju više izbeglica u Bugarsku, smatra Bugarska pravoslavna crkva. Crkva je time podržala odlučnost vlade u Sofiji da se uhvati ukoštac sa prilivom izbeglica koji je preplavio susedne zemlje.

Smatramo da naša vlada nikako ne bi smela da pusti još izbeglica u našu zemlju, navodi se u saopštenju Bugarske pravoslavne crkve, koje je potpisao patrijarh Neofit i drugi članovi Svetog sinoda Bugarske pravoslavne crkve, javlja Rojters, prenosi Tanjug.

Bugarska, koja je članica Evropske unije ali ne i šengenske zone, rasporedila je dodatni broj policajaca na svoju granicu, instalirala kamere i senzore za pokret, a produžava i zaštitnu ogradu koja bi trebalo da pokrije 160 kilometara granice sa Turskom, ali uprkos tome izbeglice i dalje pristižu.

Hiljade izbeglica, koje beže pred ratom i progonom iz Sirije, pokušavaju da dođu do zapadne Evrope preko bugarskih suseda Makedonije i Srbije, koje nisu članice Evropske unije.

Bugarska pravoslavna crkva je izrazila saosećanje i solidarnost sa izbeglicama koje su već stigle u Bugarsku, ali je istakla da problem treba da reše "oni koji su ga stvorili".

"Kad je reč o onima koji su već tu, mi kao pravoslavno-hrišćansko društvo treba da se brinemo o njima koliko god možemo i koliko god dopuštaju naše oskudne finansije, ali ne više od toga", saopštila je Crkva.

Od 4,37 miliona Bugara, oko 75 odsto se na poslednjem popisu stanovništva 2011. godine izjasnilo kao pravoslavni hrišćani.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво