Читај ми!

Milanović: Srbija seče granu na kojoj sedi

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je blokada granice sa Srbijom uvedena jer Srbija organizovano u dogovoru s Mađarskom šalje izbeglice samo u Hrvatsku. Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić poručuje da će Hrvatska maksimalno iskoristiti svoje članstvo u EU.

Zoran Milanović je po dolasku iz Brisela izjavio na konferenciji za novinare u Zagrebu da neće dozvoliti da Hrvatsku prave budalom i da se sve izbeglice šalju u tu zemlju, prenosi Beta.

Napominje da je nekoliko puta tražio od Srbije, ali i premijera Aleksandra Vučića, da zaustavi toliko intenzivan priliv izbeglica prema Hrvatskoj.

Premijer Milanović je ponovio da Srbija "pušta da izbeglice neorganizovano tumaraju zemljom, ali samo dok se ne okupe na severu, a onda ih organizovano šalje samo na hrvatsku granicu", što se, kako je rekao, radi u organizaciji srpske Kancelarije za izbeglice.

Milanović je poručio da srpska vlada samo treba da zaustavi tako intenzivan priliv izbeglica u Hrvatsku.

"To je tako malo. Neka objasne svojim građanima zašto to neće. Sve što vaš premijer treba da uradi je da zaustavi ovako intenzivan tok izbeglica. Mi ne možemo da primamo 9.000 izbeglica u jednom danu, ali 4.000 do 5.000 možemo. Ako ima neki poslovni aranžman izvan Hrvatske, Vučić to treba da kaže. Ja nemam", rekao je Milanović, koji je nekoliko puta rekao da to govori da bi upoznao javnost Srbije sa stavovima Hrvatske.

Poručuje Srbiji da osnuje kampove za izbeglice, kao što je to učinila Hrvatska, ili da deo ljudi šalje prema severu, na granicu sa Mađarskom.

"Beograd i Budimpešta igraju u tandemu, i mislim da su u tome potpuno usamljeni", rekao je Milanović i dodao da u Briselu juče nije bilo "ni slova o situaciji na hrvatsko-srbijanskoj granici".

Hrvatski premijer se zapitao kako to da je srpska vlast u ponoć uvela protivmere Hrvatskoj, iako je on u sredu u Briselu najavio da će od četvrtka Hrvatska privremeno ukinuti zabranu ulaska za kamione. Istakao je da hrvatska mera "nije bila protiv srpskih kamiona, već protiv svih kamiona, i hrvatskih", dok je Srbija odgovorila paketom mera koji su isključivo prema hrvatskim kamionima i hrvatskoj robi.

"To je na štetu Srbije, to je sečenje grane na kojoj sede", zaključio je hrvatski premijer.

Hrvatska će iskoristiti članstvo u EU 

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić poručio je da je Hrvatska spremna brzo da odgovori na svaku meru koju protiv nje preduzme Srbija i dodao da je Hrvatska punopravna članica Evropske unije, pa će tu svoju poziciju koristiti do kraja.

"Nadam se da će srpski premijer i njegovi zvaničnici napokon doći pameti, da vide koju štetu nanose svojim građanima", rekao je Ostojić u Opatovcu.

Upitan da li će hrvatske stavove oko blokade saobraćaja na Bajakovu biti teško objasniti Evropskoj uniji, ministar je odgovorio da su oni (Hrvati) EU.

"Oni napokon moraju da shvate da kada šalju poruke Uniji, šalju ih nama. Mi smo Evropska unija. Između ostalog, ja sam visoki zvaničnik Unije. Hrvatska je punopravna članica i mi ćemo tu svoju poziciju do kraja koristiti", poručio je Ostojić.

Na primedbu novinara da se juče u medijima spominjao i plan "C" hrvatske vlade, potvrdio je da Hrvatska ima u pripravnosti i taj plan, ali da ga neće aktivirati dok god funkcionišu planovi "A" i "B", pritom ne objašnjavajući šta podrazumeva plan "C", prenosi agencija Hina.

Ostojić je ponovio da niko ne može da mu "proda priču" da Srbija nije sposobna da izbeglice koje dolaze iz Grčke i Makedonije preusmeri na Horgoš.

"Mi smo bili spremni za prvi talas. Da je on ostao kapaciteta do 5.000 ljudi, mi smo to mogli da obavimo bez problema. Danas smo na 50.000 izbeglica i to nam je, svakako, problem", naveo je Ostojić.

Što se tiče spremnosti države, kaže da nisu morali da traže pomoć ni od koga, da su sve sami organizovali, uz ogromnu pomoć volontera i vojnih službi.

"U Hrvatskoj je situacija takva da nikoga nema niti po selima, niti po poljima, niti po gradovima, niti po parkovima", tvrdi Ostojić.

Prethodno, ministar unutrašnjih poslova je izjavio da Hrvatska neće otvoriti granicu sa Srbijom dok prelaz Horgoš ne bude otvoren za migrante i ocenio da je to odgovor na diskriminaciju koju je Srbija sprovela prema kamionima iz Hrvatske.

Srbija je od ponoći Hrvatskoj odgovorila kontramerama na jednostrano zatvaranje granica za teretni saobraćaj iz Srbije, tako što je zabranila promet vozila registrovanih u Hrvatskoj i roba hrvatskih proizvođača na svim graničnim prelazima.

 

 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи