Читај ми!

Sporovi oko izbegličke rute mogu zaoštriti odnose u regionu

Slovenački premijer Miro Cerar ocenio je da bi sporovi država oko rute kojom prolaze izbeglice mogli da zaoštre prilike na Zapadnom Balkanu i u široj regiji.

Cerar je po završetku vanrednog samita Evropske unije u Briselu naglasio da je poznato da Balkan trenutno nije dovoljno stabilan da bi izdržao takve situacije, prenosi Tanjug.

"Zato je veoma važno da se posebna pažnja posveti Balkanu i širem regionu, da im se pomogne, pa i finansijski, to sam posebno istakao u raspravi", naveo je slovenački premijer i podsetio da kroz regiju sada prolazi veliki broj izbeglica koje žele u Nemačku i druge evropske države.

Cerar navodi i da je tokom razgovora sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom izvestio i o potencijalnom uticaju izbegličke krize na širu regiju.

"Upozorio sam ga da treba učiniti sve da ne dođe do većih napetosti između Hrvatske i Srbije, te da treba pomagati i onim državama koje još nisu članice Evropske unije, ali s nama dobro sarađuju", istakao je predsednik slovenačke vlade.

Dodao je i da Slovenija želi da deluje kao medijator u tim mogućim sporovima, ali je i sama opterećena izbegličkim talasom koji je delom preko njene šengenske granice s Hrvatskom prešao prema Austriji i Nemačkoj, prenosi Hina.

Cerar ocenjuje da je samit o izbegličkoj krizi protekao u konstruktivnom duhu i da je to bio poslednji trenutak da se raspravlja o rešenjima za sadašnju krizu, iako se to učinilo možda i prekasno.

"Obavili smo temeljnu i konstruktivnu raspravu. Konačno se i EU pokreće u pravom smeru, iako to dolazi sa zakašnjenjem. Sada je krajnje vreme kada još s pravim merama možemo da dovedemo do neke stabilizacije prilika", smatra Cerar.

Prema njegovom mišljenju, narednih dana čelnici zemalja EU i Evropska komisija treba da pokušaju da nađu konkretna rešenja za sadašnju izbegličku krizu, što znači da napori za kontrolu migracija treba da budu usmereni na zemlje iz kojih oni dolaze, na razgovore s Turskom odakle stižu u Evropu i drugim zemljama u okruženju Sirije, kao i na bolje kontrolisanje spoljne granice Unije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара