Читај ми!

Hrvatska privredna komora traži otvaranje granica

Hrvatska privredna komora zatražila je otvaranje granica kako bi se "sprečila katastrofa za hrvatsku privredu, koja je ionako na kolenima".

"Apelujemo na donosioce odluka da granice za teretni saobraćaj, odnosno privrednike, budu otvorene kako bi se sprečila moguća katastrofa za hrvatsku privredu, koja je ionako na kolenima", navodi Hrvatska privredna komora.

"Apelujemo i na Srbiju da ne kreće sa rigoroznim merama koje će oštetiti i hrvatske i srpske privrednike", naveo je potpredsednik HGK za turizam, trgovinu i finansije Josip Zaher na konferenciji za novinare.

Zaher je rekao da ima razumevanje za situaciju povodom izbeglica, ali je "najvažnije omogućiti nesmetano poslovanje privrednika".

Da su najavljene mere veoma ozbiljne, smatra direktor kontrole u "Krašu" Mijo Batinić, a ako se ostvare, dodaje, bile bi pogubne za konditorsku industriju, a naročito za "Kraš", koji je tradicionalni izvoznik ne samo u Srbiju nego i u Makedoniju, na Kosovo.

"Nismo bezbrižni već vrlo zabrinuti, kazao je Batinić navodeći kako tim prelazom i uvoze sirovine pa bi im i proces proizvodnje mogao biti ugrožen.  

Problem je nastao i za "Končar – Ugostiteljsku opremu", koji svoje proizvode izvozi u Srbiju ali i uvozi tehniku iz Srbije, koja nema proizvođače ugostiteljske opreme.

"Šteta je svakog minuta i dana jer imamo i ugovorene penale, pa nam je ugrožen i nastavak proizvodnje", kazao je Vinko Štefanić, predsednik uprave te kompanije.  

"Najveće posledice imaće kompanije koje posluju sa Srbijom, ali i svi oni čije je poslovanje na bilo koji način povezano s teritorijom Republike Srbije, koja je ujedno jedan od naših najvažnijih trgovinskih partnera. U Srbiju izvozimo 509 miliona evra, što je čini šestim po važnosti tržištem za naše izvoznike", rekao je potpredsednik Hrvatske privredne komore  Josip Zaher.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво